Befal uten pokerfjes

Siri Lill Mannes er ankerkvinne på TV2 Nyhetene. I tillegg er tjueniåringen klassisk vakker, tobarnsmamma, russlandsekspert, og trener tre-fire ganger i uka. Superkvinnen.

«Siri Lill Mannes er ikke typen som kommer for sent», sier fotografen og jeg til hverandre. Men likevel står vi en halvtime på bergensernes møtested, «Den blå steinen», før hun kommer med raske skritt på høye hæler. Siri Lill har stramt program, og hadde akkurat nådd oss mellom foreldremøte i barnehagen og nyhetsjobben, hvis ikke det hadde stått et helt sirkus på plassen der hun skulle parkere. Til vanlig er hun alltid i forkant.

BEFAL MANNES.

Før gjevnaldrende nittenåringer hadde rukket å si «student» snakket Siri Lill flytende engelsk og russisk. Rogalandsjenta var allerede ferdig med gymnaset i Australia og Forsvarets befalutdanning.

Jeg reiste til Australia som utvekslingselev, og trivdes så godt at jeg tok hele gymnaset der nede. Siden jeg var ferdig i Australia som 17-åring, og var for ung til å få støtte fra Lånekassen, valgte jeg å studere russisk i Forsvaret som er gratis. Ikke fordi jeg er et språkgeni, men fordi jeg var interessert i internasjonal politikk, sier hun, og mimrer om Forsvaret:

Det er den monotone puggingen jeg husker. Det er ingen snarveger for å lære seg russisk. Vi var tre jenter i en tropp med gutter, og siden alle var skoleflinke var miljøet veldig konkurranseorientert, sier hun, og husker smilende hvordan det var å gå på byen alene med en tropp militærgutter:

Vi gikk og gikk rundt i Oslo sentrum. Prøvde alle utestedene, men jeg var nesten alltid for ung til å slippe inn.

JOURNALISTEN.

Målbevisste Siri Lill bestemte seg for å bli journalist i en alder av ni år, det var iallefall første gangen hun skrev det ned. Egentlig hadde niåringen drømmer om å bli forfatter, men tenkte fornuftig at det ville bli vanskelig å leve av. På ungdomskolen debuterte hun som programleder på den lokale «Radio 102».

Radiojobbingen berget ungdomskolen for min del. Jeg var så fryktelig skolelei, sier hun. Siri Lill var ikke lei fordi hun strevde med skolen, snarere tvert i mot. Hun har alltid vært teoretisk anlagt, men hevder selv hun til gjengjeld er skikkelig upraktisk. Etter befalutdanningen tok hun russisk mellomfag i Bergen, før hun fikk stipend til å studere internasjonal politikk i USA. I Bergen hadde hun hybel i samme gate som TV-Bergen, og fikk etterhvert prøve seg i de fleste arbeidsoppgavene i lokal-tv-verden.

I TV-Bergen laget jeg gjerne fire reportasjer om dagen, sprang inn i studio for å være programleder, for så å sette over til meg selv, ler hun. Hun ble hentet fra lokal-tv til TV2, noe hun beskjedent kaller en tilfeldighet. Først som utenriksjournalist, og etterhvert som ankerkvinne for nyhetene.

TSJETSJENIA-EKSPERTEN.

Effektive Siri Lill benyttet sine to svangerskapspermisjoner til å ta historie hovedfag. Hun valgte å fordype seg i konflikten i Tsjetsjenia og studerte tsjetsjensk identitetsbygging.

Jeg hadde ikke orket å ikke ta hovedfaget. Det var en «unskyldning» for å slippe å gjøre husarbeid, jeg gløder ikke for å stryke skjorter, ler hun. Hun er sterkt kritisk til medias dekning av Tsjetsjenia-konflikten.

Vi må ikke ta informasjonen fra russiske myndigheter for god fisk. Russerne er en krigende part og har et enormt propaganda-apparat. Det russerne gjør i Tsjetsjenia er verre enn Kosovo-krisen. Det er fortvilende at tsjetsjenerne framstilles som «terrorister» og «opprørere». Det blir like feil som om vi skulle kalle de norske heimevernstyrkene under andre verdenskrig for terrorister, sier hun.

Jeg har dårlig samvittighet fordi jeg ikke får skrevet mer om konflikten. Hadde jeg ikke hatt familie ville jeg nok vært i konfliktområdet. Det er altfor få journalister i Tsjetsjenia som har kontakt med førstehåndskilder. Og hvis man prøver å gi et balansert bilde av krigen får man ofte merkelappen pro Tsjetsjenia, forklarer Siri Lill.

ANKERKVINNEN.

Selv om Siri Lill fniser av Davy Wathnes tørrvittigheter, er hun en bestemt og smart dame.

Jeg er ikke så tabloid som enkelte mener at jeg burde være, og har nektet å lese meldinger som jeg ikke står inne for. Alle journalister hadde hatt godt av å oppleve et skandaleoppslag for å forstå hvilken makt vi har. En flyktning sa til meg en gang at vi har det så godt i Norge, at vi måtte finne opp problemene, forteller hun. Men en kritisk innstilling forhindrer ikke at hun er smilende blid i studio.

Det er en klassisk misforståelse at kritiske journalister skal være aggresive og sinte i stemmen. Man kommer mye lenger hvis man er hyggelig. Selv har jeg altfor lett for å begynne å le. I begynnelsen prøvde Sporten å vippe meg av pinnen hele tiden. Det skjer mye i studio som seerne ikke oppdager, og jeg har jo ikke akkurat pokerfjes, sier Siri Lill, og tilstår at Fridtjof Wilborns hårete shortsbein forårsaket latteranfall en sommerdag i studio.

SMÅBARNSMAMMAEN.

For Siri Lill har familien førsteprioritet, foran både akademisk og journalistisk karriere. Selv om hun elsker bylivet og kafeer, har familien valgt å bosette seg i stille Os. De har en «illusjon» om at det er best for ungene å vokse opp på et lite sted. Nærmere bestemt i et gammelt rødt hus med stor hage.

Jeg ble feilaktig framstilt som en kvinne som avbrøt mammapermisjonen for å satse på karriere. Det var ingen ego-tripp. Tvert imot, jeg begynte i halv stilling slik at jeg kunne strekke permisjonen over så lang tid som mulig, forklarer hun.

Den største utfordringen for meg nå er å være mest mulig med barna mine, jeg vil ikke være en mamma som ikke er der. Jeg bruker formiddagene og helgene med familien. Mange synes sikkert at det er ideelt å være hjemmeværende, men jeg ville blitt utslitt av å være hjemme hele dagen. Det har vært enormt lærerikt å få barn, jeg forstår at jobben er en «lekeverden». «Dette er ikke virkeligheten», tenkte jeg da jeg kom tilbake etter permisjonen.

Siri Lill øver seg på å si mer «NEI», og første og eneste offer hittil er telefonselgere. Hun ville aldri selv kalt seg en «superkvinne», og snakker heller om hvor heldig hun har vært.

Man må ikke alltid strebe etter det man ikke har, sier hun klokt. Siri Lill Mannes er hyggelig, reflektert og velformulert. Og så er hun sjarmerende blid. Det var nesten litt godt at hun kom for sent, ellers ville hun blitt for perfekt.

VAKKER UNG MOR: Siri Lill Mannes er klassisk vakker, hengiven mor og dyktig karrierekvinne.