Befester posisjonen som Helsingfors' store kronikør

Både president Kekkonen og Jimi Hendrix dukker opp i Kjell Westös nye bok.

BETYDELIG: 

Kjell Westö er finsk forfatter som skriver på svensk. Han er uten tvil en av sin generasjons mest betydelige finske forfattere. Foto: Jon Terje H. Hansen
BETYDELIG: Kjell Westö er finsk forfatter som skriver på svensk. Han er uten tvil en av sin generasjons mest betydelige finske forfattere. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Kjell Westö har med denne romanen skrevet en serie på fire romaner med Finlands hovedstad Helsingfors som kulisse. Hans nye roman på norsk, «Gå ikke alene ut i natten», avslutter dette mektige eposet.

Westös verk er kritikerrost, Nordisk råds nominert, og i Finland er han en bestselger. Kvartetten skildrer 1900-tallets Finland, mer presist Helsingfors.  De tre forrige er «Drakarna över Helsingsfors» (1996), «Faren ved å være Skrake» (norsk 2002) og min favoritt «Der vi engang gikk» (norsk 2007). Westö er også oversatt til norsk med «Lang» (2003), om talkshowverten som har tematiske paralleller til Kjærstads Jonas Wergeland.

Sterk åpningSlik begynner Westö sitt nye, fem hundre siders epos:

«Det finnes mennesker som går gjennom livet med sin mislykkethet skrevet i ansiktet og i kroppens bevegelser. De utstråler frykt, de får færre sjanser enn de fortjener, og på et eller annet tidspunkt begynner nederlagene å fortære dem innenfra. Jeg antar at han jeg kaller Ariel var et slikt menneske allerede fra begynnelsen.

Så finnes det også mennesker som alt synes å falle lett for, så lett at dyktigheten og djervheten deres med årene blir en ugjennomtrengelig maske. Likevel utstråler de en ubestemmelig trussel. Det er som om noen, kanskje et villdyr, hvisker under masken; kom ikke her og bråk med meg, da vil det gå deg ille. Jouni Manner er et slikt menneske.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer