Befriende og rått

«Nytt på nytt» er et av mine yndlingsprogrammer. Kanskje fordi jeg er avismann og fan av Anne-Kath., men forhåpentlig også fordi programmet har en smule intelligent humor.

Litt opp og ned, men alltid tørrvittig, poengtert og ganske oppfinnsomt. Knut Nærum er jo et oppkomme av ondskapsfull humor, og programleder Jon Almaas matcher ham nesten for godt.

Det er ikke lett å lage et satirisk talkshow om de siste aktuelle begivenheter, og det gikk kanskje litt på tomgang i går. Replikkene falt ikke så kjapt som de pleier, og det var litt langt mellom de virkelig gode poengene, men vi trenger så inderlig et så humoristisk skråblikk på storting og styringsverk. Og på fotballkjendiser. Programmet er så befriende rått, og det det måtte mangle av folkelig humor, sitter til gjengjeld i sarkastiske karakteristikker.

Tilbake igjen

Ivar Dyrhaug er tilbake med «Beat for beat». Som også er litt stykkevis og delt. Småprat, musikksnutter og scenekjendiser som gjetter på sanger og synger. Av og til morsomt og musikalsk, men like ofte masete og ganske stakkato. Selv om Jahn Teigen har grepet på fansen ennå, og Dollie-jentene slapp seg løs.

Det blir liksom ikke så støyende morsomt i stua som Ivar Dyrhaug gir inntrykk av at de har det i studio.

Det en uhøytidelig spørrekonkurranse også oppi all musikken, men den egentlige underholdningen er vel musikkinnslagene, og de blir kanskje litt mye bit for bit. Har dere forresten lagt merke til hvor hvite tenner alle på fjernsynet har for tida?

Originaler

Så lenge det fins originaler igjen i dette landet, vil vi trolig se «Norge rundt» på fredagskvelden. Programredaksjonen har åpenbart også hevet lista for hvilke innslag som skal komme med og presenterte i går en ny bit av dette merkelige folket av oppfinnere, bygdeoriginaler og hjelpsomme mennesker. Og fire eldre damer som slaktet høns i en mislykket jakt på tre forsvunne øredobber.

Innslaget fra Ytre Enebakk der Solveig Taaje med sikkert håndlag hogg hodet av ei høne, vil kanskje vekke reaksjoner fra småbarnsforeldre.

Men «Norge rundt» er gjennomgående såpass naturlig til både mennesker og dyr at selv småbarna trolig så dette som en naturlig ting. Skolene har jo begynt med klasseturer til gårder der de også slakter dyr, for at dagens unge skal lære seg at dyr faktisk må dø for at vi skal få hamburgere og kyllingvinger.