Befriende polakk

Mennesket er ikke Gud, det blir fortere slitent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Polakken Slawomir Mrozek er en av de få forfatterne som uanstrengt etablerer en skrudd og egenartet, men logisk sammensatt verden, først og fremst i de mange teaterstykkene han har skrevet, men også i dette utvalget av prosatekster og kortnoveller.

Morozek har blitt kategorisert som absurdist, i sporene av «Det absurde teater», et begrep Martin Esslin lanserte i 1962. Lik de fleste forfattere som plasseres i en kategori, har Mrozek sagt at han ikke føler seg hjemme i den. Det kan være noe i den avsvergelsen.

Lattervekkende

I «Livet for nybegynnere» er først og fremst den frigjørende og særegne logikken, ikke «det meningsløse i menneskets tilstand» som ligger i bånn. En bør heller knytte dem an til en folkelig østeuropeisk fortellertradisjon som produserer mening på mening i et språk hvor fellesnevneren er å snu på menneskelige relasjoner og sosiale mekanismer til de framstår som lattervekkende, groteske og allegoriske. En brannmann klatrer opp til en mann som vil hoppe i døden. I stigen begynner brannmannen å tenke på hvordan aksjonen skal gjennomføres, men blir til slutt så lei av de reaksjonene han forutser han vil få, at han som det første når han kommer opp ber selvmordskandidaten om å hoppe. Det gjør han. En mann skal opereres for blindtarmbetennelse, men blir kjønnsoperert. Etter at feiltakelsen blir oppdaget, opereres han på nytt og får denne gangen satt inn en ekstra nyre. Etter en tredje operasjon ender han opp som barn. Nytt forsøk. Sitat: «Jeg var ikke lenger noen ungjente da jeg fikk beskjed om at det var blitt ledig plass på sykehuset.» Etter neste operasjon våkner han opp som nyfødt, «ferdig oppdratt», til foreldrenes store glede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer