Anmeldelse: «Mordene i Pembrokeshire» på NRK

Befriende treig

«Mordene i Pembrokeshire» kan knapt kalles en krim, men det gjør ikke noe.

PÅSKEKRIM: Ny etterforskningsteknologi gjør det mulig å gjenåpne flere gamle drapssaker i «Mordene i Pembrokeshire». Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Luke Evans som Steve Wilkins i "Mordene i Pembrokeshire"
Luke Evans som Steve Wilkins i "Mordene i Pembrokeshire" Vis mer

«Mordene i Pembrokeshire»

Krimserie

Tidspunkt: Torsdag 1. april kl 21:30
Beskrivelse: Politietterforskning fra virkeligheten om en gammel seriedrapssak som gjenopptas grunnet ny DNA-teknologi.
Kanal: NRK1
Orginaltittel: «The Pembrokeshire murders»

«Befriende lite spekulativ.»
Se alle anmeldelser

Det er kanskje misvisende å omtale «Mordene i Pembrokeshire» som en krim. I hvert fall i tradisjonell forstand. Det betyr ikke at den ikke river seeren med seg og gjør det maktpåliggende å se hvordan det hele ender.

De tre episodene er basert på en sann historie om to gamle drapssaker i Pembrokeshire, Wales som blir gjenopptatt mange år seinere, og er en del av en større serie om oppsiktsvekkende, britiske drapssaker.

Med en hovedmistenkt staket ut fra første stund handler det her ikke så mye om hvem som har gjort dette, men om og hvordan man skal få vedkommende dømt.

I så måte har serien mye felles med danske «Etterforskningen», som handlet om politietterforskningen og rettsprosessen som fikk satt Peder Madsen bak lås og slå etter drapet på Kim Wall.

Værbitt

Året er 2006. På den værbitte atlanterhavskysten av Wales oppdager politietterforsker Steve Wilkins (Luke Evans) plutselig en sammenheng mellom en serie ran, to drapssaker og en overfallsvoldtekt som strekker seg nesten tjue år bakover i tid.

Mannen som ble pågrepet for ranene skal snart prøveløslates. Om han står bak drapene også vil en seriemorder med høy risiko for å drepe igjen, være på frifot. Wilkins får gjenåpnet saken og samler et etterforskningsteam som går bevismaterialet fra de gamle sakene nærmere etter i sømmene. Bokstavelig talt.

Ny, kostbar DNA-teknologi brukes på klær, våpen og andre bevisgjenstander i et håp om å finne noe håndfast før tiden og etterforskningsbudsjettet renner ut.

Stødig

Serien er befriende lite spekulativ. Den forankres i Evans' rollefigur som stødig, samvittighetsfull politimann, hvis største last er at arbeidet går kraftig ut over relasjonen med tenåringssønnen. Resten av etterforskningsteamet er alle dyktige fagfolk som verken trekker våpen eller lager bråk unødig.

Den emosjonelle dybden står skildringen av den mistenktes familie for, som iblant er imponerende gripende med tanke på hvor lite scenetid den delen av historien egentlig vies.

For noen vil «Mordene i Pembrokeshire» kanskje framstå treig og kjedelig. For oss andre er det deilig å se en serie om politifolk som gjør jobben sin uten å være løse, arrogante kanoner avhengig av sex, rus og vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer