RØYKER: Nikolai-bøkene er fulle av politisk ukorrekt 50-tallshumor, som når lille Nikolai og kompisen Helmer røyker sigar. Illustrasjon fra boka
RØYKER: Nikolai-bøkene er fulle av politisk ukorrekt 50-tallshumor, som når lille Nikolai og kompisen Helmer røyker sigar. Illustrasjon fra bokaVis mer

Befriende ukorrekt barnebokklassiker

Det er et mysterium at historiene om lille franske Nikolai ikke er oversatt før nå.

ANMELDELSE: «Ansgar er den flinkeste i klassen, pluss at han er gullgutten til frøken. Ingen liker ham noe særlig, men vi kan ikke banke ham opp så ofte vi vil, fordi han har briller», sier lille Nikolai om klassens skolelys, som gråter hele tiden fordi han alltid blir ertet. For eksempel av Helmer som er veldig tykk fordi han alltid spiser, noe Nikolai gjentar hver gang han nevner Helmer. Og så er det William som har alt fordi pappaen er så rik, og Severin som er dummest i klassen.

Egosentrisk barneblikk De 36 novellene som utgjør «Nikolai på skolen» og «Nikolai» er skrevet av Asterix-forfatteren Renè Goscinny, mannen som også sto bak Lucky Luke. 

De enkle humoristiske svart-hvite illustrasjonene er laget av Frankrikes fremste avistegner Jean Jauques Sempè. Fortellingene ble skrevet i tiden 1956 til 1964, og ble opprinnelig utgitt som avisstriper. De regnes som en av Frankrikes fremste litterære eksportvarer, og har til nå solgt i 10 millioner eksemplarer.

Befriende ukorrekt barnebokklassiker

Takket være Stenersen forlag foreligger de forunderlig nok først nå på norsk, i Bente Christensens presise oversettelse.    

Lille Nikolai har et snev både av Roald Dahlsk infamitet, Emil i Lønnebergets naive spillopperier og de amerikanske rakkerungene fra tredveårene. Han og kompisene sloss mer eller mindre hele tiden, på fotballbanen eller skoleveien eller i klasserommet og uheldigvis alltid når Rektor eller Inspektøren kommer. Alt blir fortalt i jeg-form med Nikolais egosentriske barneblikk.  

Tøyser og tuller Det er mye tegneseriehumor her, som da Nikolai får sykkel, og pappa låner den for å vise den Donald Duck-aktige naboen Kornmo at han sykler fortest. Pappa krasjer selvsagt, men som dumme Severin sier: Alle pappaer tøyser og tuller hele tiden «og hvis vi ikke passer på, ødelegger de syklene og slår seg».  

Det var forresten ikke bare uskyld på femtitallet. For hvor finner du i dag fortellinger om røykende smårollinger?

Da lille Nikolai og tykke Helmer prøver å røyke sigar blir Nikolai så dårlig at han må hjem. Mamma spør hva som er i veien, og Nikolai hoster frem at det er røyken og får ikke sagt mer: «Så etter at jeg røykte sigar, har ikke pappa fått lov til å røyke pipe hjemme».   

Befriende ukorrekt barnebokklassiker