- Begge handler om seksuell ambivalens

Brokeback Mountain»-oppfølger vekker reaksjoner.

VENEZIA (Dagbladet.no): «Brokeback Mountain»-regissør Ang Lees nyeste film «Lust, Caution» har ikke norgespremiere før i begynnelsen av neste år, men allerede har den rukket å bli svært omdiskutert.

Først og fremst på grunn av de svært vågale sexscenene, som har ført til at amerikanske sensurmyndigheter har gitt filmen strengeste aldersgrense. Deretter fordi myndighetene i Taiwan har protestert mot at «Lust, Caution» er oppført som en kinesisk/taiwansk film i programmet til filmfestivalen i Venezia

Taiwanske myndigheter mener dette er en politisk handling, fordi arrangørene av festivalen dermed ser Taiwan som underlagt Kina.

- Om bare noen kunne fortelle meg hva som foregår. Jeg skjønner ikke helt selv hvordan dette ble politikk, og håper at folk bare kan nyte filmen for det den er – en film, sa Lee under en pressekonferanse i Venezia.

Ambivalent sex

«Lust, Caution» forteller historien om den unge jenta Wong Chia Chi, som i 1938 begynner på universitetet i Shanghai. Der møter hun karismatiske Kuang Yu Min, og sammen med andre medstudenter starter de en dramagruppe for å fremme patriotisme.

Noen år seinere får de mulighet til å ta livet av politikeren Mr. Yee (Tony Leung), som samarbeider med japanerne.

Wong Chia Chis oppdrag er å forføre Mr. Yee for at de andre til slutt skal skyte ham, men hun aner ikke konsekvensene av oppgaven hun har påtatt seg. 

Regissør Lee, hvis CV også inkluderer titler som «Snikende tiger, skjult drage», «The Ice Storm», «Hulken» og «Brokeback Mountain», er usikker på om denne filmen vil bli like kontroversiell som sistnevnte.

- Jeg bryr meg egentlig ikke om det kontroversielle aspektet, eller om spørsmål knyttet til homoseksualitet versus heteroseksualitet. Det spennende er ambivalensen knyttet til sex, som jeg håper også publikum ser i begge disse filmene, sa Lee.

Ekte?

Helt siden debuten i 1980 har Lee vekslet mellom å lage film i USA og Asia.

53-åringen – som flyttet til USA i 1979 – mener det har gitt ham uvurderlige erfaringer.

- Det har lært meg mye, og kanskje mest om USA, å kunne veksle mellom to kulturer. Man lærer hele tiden - og jeg har blant annet sett at det romantiserte Kina jeg ble fortalt om av mine slektninger ikke eksisterer lenger, sa Lee.

Han ble imidlertid småirritert da en kroatisk journalist reiste seg og spurte om skuespillerne har sex på ordentlig i «Lust, Caution».

- Du har sett filmen? Nettopp. Så hvorfor spør du egentlig? Var det ikke ganske tydelig?

I VENEZIA: Ang Lee (til høyre) sammen Tang Wei - den uerfarne hovedrolleinnehaveren i regissørens nyeste film.