DEBATT

Begge målformer er like norske

Selv om språkhistorie er interessant, befinner vi oss i 2015. Riksmål er ikke dansk.

Likeverdig: Kultur skapt på riksmål er like mye verdt som kultur skapt på nynorsk, mener Trond Vernegg, formann i Riksmålsforbundet. Her representert av grunnlegger Bjørnstjerne Bjørnson. Foto: Bjørn Rørslett / NN / Samfoto
Likeverdig: Kultur skapt på riksmål er like mye verdt som kultur skapt på nynorsk, mener Trond Vernegg, formann i Riksmålsforbundet. Her representert av grunnlegger Bjørnstjerne Bjørnson. Foto: Bjørn Rørslett / NN / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne våren har innleggene om språket vårt virkelig blomstret i avisspaltene og i sosiale medier. Det er bra! Engasjement stimulerer til språkbevissthet og språkinteresse.

Det skrives om sidemål, vei- og gårdsnavn, målloven og mye annet. I et av innleggene krever vi i Riksmålsforbundet endringer i målloven. Vi vil at målformen for statsansatte innen et fylke ikke skal avgjøres ut fra hvilken målform flertallet av kommuner i fylket velger, men ut fra målformen for flertallet av innbyggerne. Vi ønsker også at en statsansatt skal kunne svare på skriftlige henvendelser i den målform han/hun selv føler som sin egen. Innlegget er ikke blitt stående uimotsagt.

Man kan lære mye av årets språkdebatt om man oppsummerer. Vår oppfatning er at begge målformer - riksmål/bokmål og nynorsk - er viktige deler av norsk kultur, kulturarv og samfunnsliv. Schizofrent, fastslo en hissig motdebattant. Uten å kunne faget, tror jeg de fleste psykiatere vil være enige i at dette neppe er riktig diagnose på en som har respekt for nynorskens plass i norsk kultur- og samfunnsliv, men er uenig i virkemidler. Det må være i språkpolitikken som i annen politikk. Man kan være enig om at det skal være godt helsestell i Møre og Romsdal, uten at man derved må være enig om fylkessykehuset skal ligge i Molde eller i Kristiansund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.