Begge vil det rette, men det ender helt, helt galt

Godt om to menneskers hjelpeløshet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Tragisk følelse vekkes i oss», skriver Arthur Miller i et essay fra 1949, «når vi møter en karakter som er villig til å oppgi alt for å sikre egen verdighet.» Samme år utga han det tragiske mesterverket «En handelsreisendes død».

I Erland Kiøsteruds «Det som lever» oppfylles flere av sjangerkravene til tragedien.

Ikke bare møter vi skikkelser som er villige til å strekke seg langt for det de tror på. Selv de aristoteliske kravene om enhet i handling, tid og sted innfris. I noen få døgn følger vi en far og en datter. De to står steilt mot hverandre i en lokal utbyggingssak. Han som stortingsrepresentant. Hun som dyrevernsaktivist. Begge vil det rette, men det ender helt, helt galt.

Avstand

Uløselige konflikter og språkets avmakt er ikke nytt stoff for Kiøsterud. Egil i årets bok vet ikke hvordan han skal henvende seg til datteren, Maja. Han forbereder åpningen av et vannkraftanlegg, som han har jobbet lenge for å få gjennomført. Maja mener omkostningene for dyrelivet rundt er for store. Far og datter klarer ikke lenger å snakke sammen.

For Maja, som er i slutten av tenårene, er årsaken til engasjementet sammensatt. Da moren døde for tre år siden, fant Maja og faren en beverunge som de tok vare på. Nå lever beverfamilien i området som rammes. Den kommer til å dø. Faren forsøker å rasjonalisere bort Majas følelser. Han glemmer at hun på mange måter fremdeles er et barn. Et sint, sorgfullt barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer