Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Begjærlig brorskap

Countryartisten Blake Sheldon er gift med en kvinne,men må stadig kommentere forholdet til popstjerna Adam Levine. Nå er bromansen blitt et hovedtema i filmhøsten.

LOS ANGELES (Dagbladet): I kinoaktuelle «Savages», med norgespremiere 12. oktober, er kjærligheten mellom de mannlige hovedpersonene sterkere enn følelsene til jenta begge elsker.

Regissør Oliver Stones narkothriller gir O (Blake Lively) en real aha-opplevelse da det går opp for henne at de marihuanadyrkende bestekompisene Chon (Taylor Kitsch) og Ben (Aaron Johnson) ikke bare har et trekantforhold med henne:

Kjærligheten guttene imellom er så sterk at de er villige til å dele O mellom seg.

Den som ser dette tydeligst, er mafiadronningen Elena (Salma Hayek) som effektivt river ned Os verdensbilde: «De elsker hverandre mer enn de elsker deg. Hvis ikke, hadde de aldri delt deg», sier Elena.

Også den prisbelønte HBO-serien «True Blood» handler om «bromance», oversatt til bromanse på norsk, i høst. I femte sesong erstattes kjærlighetshistorien mellom den telepatiske servitøren Sookie (Anna Paquin) og vampyren Bill Compton (Stephen Moyer) av fokus på det gryende vennskapet mellom Bill og vikingvampyren Eric Northman (svenske Alexander Skarsgård). Også i «True Blood» serveres vi et trekantdrama: Bill og Eric har tidligere kjempet mot hverandre om Sookies gunst.

Vanvittig lyst til å kysse Antydningen av trekantdrama får vi også i virkelighetens verden når mannlige, heterofile kjendiser plutselig viser en åpenbar fascinasjon for hverandre.

BETATT: Countrystjerna Blake Sheldon og popsangeren Adam Levine har funnet tonen i så stor grad at det vekker oppmerksomhet i USA. - Jeg er betatt av ham, sier Sheldon. Foto: Stella Pictures
BETATT: Countrystjerna Blake Sheldon og popsangeren Adam Levine har funnet tonen i så stor grad at det vekker oppmerksomhet i USA. - Jeg er betatt av ham, sier Sheldon. Foto: Stella Pictures Vis mer

I USA har talentkonkurransen «The Voice» bydd på høyere temperatur ved vennskapet mellom dommerne Blake Shelton og Adam Levine. Countryartisten Shelton og popstjernen Levine, sistnevnte kjent fra gruppen Maroon 5, overskygger meddommerne Cee Lo Green og Christina Aguilera med sine kjappe replikkvekslinger og åpenbare gode kjemi. Varmen og lekenheten mellom de førstnevnte to forsterker Sheltons tilsvarende anstrengte tone med Aguilera.

Privat er Blake Shelton gift med countrydronningen Miranda Lambert, men i et intervju med MTV News bekreftet han sine bromantiske følelser for Levine som han også inviterte i bryllupet sitt:

- Det er morsomt ... En av de daglige rutinene mine, hvis jeg er hjemme, er at jeg våkner, får meg en kopp kaffe, slår på Weather Channel og sjekker på mobilen hva folk sier om meg på Twitter. Det er alltid noe om meg og Adam, om bromansen, sa Shelton til MTV.

- Alt jeg har å si er at det er sant: Jeg er betatt av Adam.

Det forbløffer Shelton at publikum kan få med seg følelsene bare ved å se kompisene på TV. Tilsynelatende oppriktig fortsetter han intervjuet med innrømmelsen:

BUTCH OG SUNDANCE: Westernfilmen «Butch Cassidy and the Sundance Kid» (1969) skaper tvil om forholdet mellom Paul Newmans og Robert Redfords karakterer er dypere enn heltenes relasjon til Etta Place (Katharine Ross). Klassikeren regnes som en av de beste bromancefilmene gjennom tidene. Foto: Stella Pictures
BUTCH OG SUNDANCE: Westernfilmen «Butch Cassidy and the Sundance Kid» (1969) skaper tvil om forholdet mellom Paul Newmans og Robert Redfords karakterer er dypere enn heltenes relasjon til Etta Place (Katharine Ross). Klassikeren regnes som en av de beste bromancefilmene gjennom tidene. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Jeg har vanvittig lyst til å kysse ham. Og jeg bryr meg ikke om følelsen er gjensidig eller ikke. Kan du ærlig talt si at du ikke har vært litt forelsket i Adam? Han er sexy.

Hysterisk morsomt I vår tabloide tigertid, der det gjelder å klore seg til oppmerksomhet før mediefokuset hopper videre, er slike uttalelser gull. Med twitterhappy Shelton i spissen har han og Maroon 5-vokalisten blitt selvpromoterende ambassadører for sin egen bromanse.

Nylig la Shelton ut et bilde som viser Adam Levine i bar overkropp med armen rundt kroppen til sin poserende modellekskjæreste Anne Vyalitsyna - for anledningen med Blake Sheltons ansikt manipulert inn.

Effekten er lattervekkende og visuelt brølende, men ikke ny.

Under Bill Clintons første valgkamp ble forholdet mellom ham og den kommende visepresidenten Al Gore betegnet som en bromanse. Clintons anerkjennelse av og frieri til homofile førte til at homofile menn som en vennligsinnet spøk spredde bilder av Clinton og Gores hoder manipulert på toppen av muskelkjekkaser med bar overkropp. Den amerikanske filmhistorikeren Jay Weissberg, som er kritiker for magasinet Variety, hadde selv en flyer med bildet på kjøleskapet sitt i et helt år.

- Bildet var hysterisk morsomt og enormt virkningsfullt. Ingen har noen gang påstått av Clinton og Gore så ut som det eller at de hadde et seksuelt forhold, men bildet var en humoristisk måte å si at det homofile miljøet likte dem, kommenterer Weissberg, som selv er homofil.

Buddy Før «bromance» ble moteord hadde vi «buddyfilm», kompisfilmen. Et sjangereksempel er westernfilmer: Fulle av menn som jobber sammen og avhenger av hverandre. Forholdet mellom cowboyene er ofte skildret mer virkelighetsnært enn de kvinnelige karakterene som nærmest er endimensjonale fotnoter.

VELDIG GODE VENNER: Brad Pitt og George Clooney har mer til felles enn skuespillerkarrierene. Deres forhold er ofte omtalt som en bromanse. Foto: Stella Pictures
VELDIG GODE VENNER: Brad Pitt og George Clooney har mer til felles enn skuespillerkarrierene. Deres forhold er ofte omtalt som en bromanse. Foto: Stella Pictures Vis mer

Hva er forskjellen på en «bromance» og en «buddyfilm»? Ifølge filmhistorikeren Weissberg er bromanser bare kompisfilmer med en postmodernistisk vri: Filmer som anerkjenner at publikum kan misforstå og tro at vennskapet mellom de mannlige karakterene har en undertrykket, seksuell natur.

Derfor maler filmskaperne og skuespillere med bred pensel for å forsikre at det ikke skjer noe seksuelt.

Absolutt ikke homofile Musikkvideoen «Bromance» av Chester See og Ryan Higa er et YouTube-klikk unna og har tekstlinjer som «Nothing really gay about it» og «I love you in the most heterosexsual way».

Med over 15 millioner treff er videoen en netthit. Tonen er spøkefull, men en trenger ikke doktoravhandling for å fatte at det underliggende alvoret er forsikringen om at selv om kompisene klemmer hverandre er de absolutt ikke homofile.

Tendensen til overforsikring kan også spores i publikumsfavorittene «Superbad» (2007) og «I Love You, Man» (2009) der Paul Rudd spiller en heteroseksuell brudgom som går på date med menn for å finne seg en forlover og bestekompis.

En rekke Hollywood-stjerner har blitt koblet til bromansefenomenet. Vennskapet mellom Matt Damon og Ben Affleck ble lenge omtalt som en bromanse, det samme ble relasjonen mellom Brad Pitt og George Clooney.

EVIG DIN: Ben Affleck og Matt Damon har jobbet sammen hele karrieren. De driver også produksjonsselskap sammen. Foto: Stella Pictures
EVIG DIN: Ben Affleck og Matt Damon har jobbet sammen hele karrieren. De driver også produksjonsselskap sammen. Foto: Stella Pictures Vis mer

I tv-ruta tiltrakk «The Daily Show»-korrespondentene John Oliver og Whyatt Cenac seg oppmerksomhet, noe de selv spøkte med da de dekket bryllupet til Chelsea Clinton i Rhinebeck, New York, iført matchende antrekk.

- Vi kom hit i morges ... Det er et nydelig sted. John og jeg vurderer å gifte oss, rapporterte Cenac spøkefullt.

I serien «Boston Legal» gjorde karakterene Denny Crane (William Shatner) og Allan Shore (James Spader) akkurat det. Etter å ha delt sigarer, likør og betroelser gjennom serien ender de to med å gifte seg av praktiske grunner.

Hold kjønnsorganet unna Det fornærmede elementet ved bromansefilmer er likevel ikke til å komme forbi. Spesielt i komediene gjøres det gjerne et poeng av ubehaget streite menn føler overfor homofile menn.

- Jeg tror bromanser ikke engang vedgår at seksuell orientering kan være flytende for noen. Filmene er mer opptatt av ideen om at jeg kan gi deg en klem, bror, men hold kjønnsorganet ditt unna meg, illustrerer filmhistoriker Jay Weissberg

- Så hva kan vi lære av bromantikk?

BRØDRE I BLODET: I den nye sesongen av «True Blood» er Alexander Skarsgård (til høyre) og Bill Moyer blitt bestevenner. Rivaliseringen om Sookie (Anna Paquin). Foto: Stella Pictures
BRØDRE I BLODET: I den nye sesongen av «True Blood» er Alexander Skarsgård (til høyre) og Bill Moyer blitt bestevenner. Rivaliseringen om Sookie (Anna Paquin). Foto: Stella Pictures Vis mer

- Uheldigvis er det folk flest synes å lære en bekreftelse om sine negative assosiasjoner til homofil sex. «Å Gud, det er så ekkelt! Hvordan kan du gjør noe slikt?» Bromanser sier at menn kan være fysiske innenfor strenge grenser, men bare en homse ville krysset den grensen. Og det er ingen homser i nærheten her, er det vel? spør Weissberg ironisk.

—Nei, gi meg heller en kompisfilm.