Begrav mumien

Mumier er ikke viden kjent for sin livaktighet. Her kommer en bataljon av dem, ilskt løsrevet fra det hinsidige, i kamp mot ingen ringere enn Brendan Fraser. Og som han utallige ganger så treffende sier: «Let\'s get the hell out of here».

Ja, la oss det. «Mumien» er for lengst en kassasuksess, men den blir ikke bedre av den grunn. Spetakkelet kunne vært et morsomt eventyr med skikkelig regi, bedre manus, bedre dialog og ditto skuespill.

Fy og fy

Dessverre går den aktuelle stab i baret på alle områder, og i tillegg trenger komponisten noen oppstrammende alvorsord. Fy og fy.

Hva som gjenstår er: Effektene. Spektakulære ørkenstormer, flotte ildebranner og brølende mumier i fleng.

Dette kan Hollywood til fingerspissene, uten at det redder beretningen om soldaten Ricks (Fraser) voldsomme strid mot forbannelsen fra en 3000 år gammel mumie. Det hele henlagt til Egypt 1923. Med seg har Fraser Rachel Weisz og John Hannah i rollene som søskenparet Evelyn og Jonathan.

Ubehjelpelig

Regien er ubehjelpelig stiv. Dermed blir ikke moroa morsom, bare anstrengt. Stakkars Brendan er uavlatelig belemret med replikkene «We\'re in trouble/deep shit», samt «Let\'s get out of here», Rachel skal forbigås i stillhet, mens John Hannah må være en opplagt kandidat til kalkunprisen. Makan til elendighet.

For jenter vil det være et poeng å notere seg de ansvarlige for klær, hår og sminke. Aldri har øyensverten sittet bedre gjennom et ragnarok.