Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Begrav WTO!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WTO: Etter et resultatløst møte i Geneve måtte ministre fra en del utvalgte land konstatere at WTO er i \'krise\' (generaldirektør Pascal Lamy). USA ser ut til å bakke ut, og krever at ubehagelige deler av WTOs regelverk unntas fra sanksjonsmuligheter fra WTOs tvisteorgan. EU \'har ikke mer å gi\' i følge Frankrikes landbruksminister. U-landene føler seg tilsidesatt, og selv for India som har vært en av pådriverne i denne forhandlingsrunden, \'er ingen avtale bedre enn en dårlig avtale\'. Andre viktige pådrivere som Brasil reagerer (med rette) på at EU og USA ikke vil gi fem øre innen landbruk, men krever store tollreduksjoner for industrivarer i fattige land.

DEN SÅKALTE Doha-runden ble ikke den utviklingsrunden som den offisielt skulle bli. Flere og flere synes å mene at ytterligere frihandel ikke vil gi den utviklingsgevinsten mange tidligere hevdet. Verdensbanken har justert ned sine prognoser for forventet gevinst av økt frihandel. OECD regner bare med en vekstgevinst på 0,14%, og de fattige landene vil komme dårligst ut. Det nytter som kjent ikke å bære havre til en død hest. Mye tyder på at det er situasjonen WTO er i nå, på tross av at organisasjonen har gitt seg enda to uker på å komme fram til en ny avtale for verdenshandelen. Hvis heller ikke disse ukene gir noe resultat, vil sterke land og grupper som USA og EU legge økt vekt på tosidige avtaler, noe som kan gi enda mer urettferdige resultater enn forhandlingene i WTO. Ser man framover på de store utfordringene verden står overfor (sult, ekstrem fattigdom og miljøødeleggelser) vil det være riktigere å overføre WTOs arbeidsområder til FN. For å styrke u-landenes stilling bør også de forskjellige saksområdene (landbruk, fisk, industri og tjenester) behandles hver for seg. Dette vil samtidig gi en mer åpen og demokratisk saksbehandling.