Begredelig nobelshow

Det er bare å slå det fast: Nobelkonserten har mistet mye av glansen. Fra tidligere å være en høytidelig hyllest til fredprisvinnerne var årets konsert en blek plastikkversjon av en veldedighetsseanse.

OK. Tina Turner er stor. Men å fly inn henne og det gud vet hvor store apparatet rundt henne for at hun skal stå på scenen i Oslo Spektrum å mime de to nye singelene for det nye albumet «Twenty Four Seven» er en totalt feil måte å hylle Medicins Sans Frontiers på. Hva i alle dager skulle hun for eksempel med de kordamene?

«Men tro meg - jeg ser ikke på Nobelkonserten først og fremst som en markedsføring av platen», sa Tina Turnes i VG i går. Tull og tøys. Selvfølgelig gjør hun det. Hvis ikke har hun verdens dårligste rådgivere. Muligheten for å nå ut til en halv milliard mennesker i 120 land er mer enn god nok grunn for en tur til Norge.

Det samme gjelder det ferske guttebandet A1 fra England. De forsøkte ikke en gang å kamuflere årsaken til besøket: «Nå skal vi synge en av favorittsangene våre fra plata vår», var deres introduksjon til seg selv.

Men at Nobelkonserten blir misbrukt av pr-hungrige artister er ikke artistenes feil. Det er arrangørene som bør ta seg en lang tur i tenkeboksen før neste års konsert. Det er sikkert vanskelig å få tak i verdensartister på kort varsel, og sikkert fristende å booke Tina Turner som likevel er på lanseringsturné, men det blir ikke riktig av den grunn. Teknisk svikt gjorde heller ikke inntrykket fra TV-stolen bedre. Denyce Graves var halvveis i sin andre framføring av «Habanera» før «et øyeblikk»-skiltet kom fram på skjermen. Det førte til at hele programmet ble et helt kvarter forsinket.

Ole Edvard Antonsen, Ladysmith Black Mambo, Bryan Ferry og selve symbolet på intergritet: Sting, reddet stumpene av showet. I noen få, korte øyeblikk ble vi minnet om hva grunnen til konserten egentlig er. For det hadde arrangørene gjort sitt beste for å få oss til å glemme. Så til neste år: Ike la oss bruke nobelkonserten til blass norgesreklame og artist-pr. Fredsprisen fortjener bedre.