- «Begrensningens kunst» er einaste tabu!

Helge Torvund anmelder Triztán Vindtorn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Eg kunne vera freista til å seia at det mest surrealistiske ved denne boka, som kan lesast frå begge endar, er at den bolken som heiter «Baksideportrett» står framme der det står «Slik trær føder barn» på tittelbladet og omvendt.

Det som slår ein ved mange av desse dikta er nemleg korleis Vindtorn nå nyttar eit meir og meir normalt og vanleg diktspråk når han skildrar dei ulike personlegdommane som her får kvart sitt dikt.

Triztansk dialekt

Portrettdikta er 17 i talet og dei strekkjer seg frå internasjonale jazzstorleikar som Chet Baker, Clifford Brown og John Coltrane, via biletkunstnarar som Andy Warhol og Jørgen Nash til landsmenn som gardbrukar og fiskar Stian Nipe og litterær hovudkonsulent Ivar Havnevik.

Men så er det vel like mykje det at me som lesarar har vendt oss til denne vindtornske klangen, denne triztanske dialekt av gutturale morgonlunger, gjennom snart 30 heilt særprega bøker med uregjerlege dikt og totalt uangripelege sjølvhyllande foto og montasjar. Om nemnde Havnevik heiter det:

du legger språkstetoskopet mot verden

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer