Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Game of Thrones

Begynte å grine av slutten

Kit Harington begynte å gråte da han leste manuset for siste episode av «Game of Thrones».

UTFORDRINGER: Utfordringene har stått i kø både for Daenerys Targaryen og Jon Snow i «Game of Thrones». Foto: HBO Nordic / Helen Sloan
UTFORDRINGER: Utfordringene har stått i kø både for Daenerys Targaryen og Jon Snow i «Game of Thrones». Foto: HBO Nordic / Helen Sloan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En æra er over. Etter åtte nervepirrende sesonger, ble den aller siste episoden av «Game of Thrones» gjort tilgjengelig på HBO Nordic natt til mandag.

Fantasyserien er basert på bokserien etter George RR Martin, og er blitt omtalt som verdens største TV-serie. Sesongpremieren ble sett av 17,4 millioner mennesker i USA.

SPOILERADVARSEL: Denne saken inneholder flere spoilere for seriefinalen. Kom gjerne tilbake for å lese resten når du har fått sett episode seks!

SPOILERE FØLGER: Daenerys Targaryen har overvunnet både The Night King og Cersei Lannister før episode seks. Lenger nede i saken følger spoilere om hva som skjer med henne nå. Foto: HBO Nordic
SPOILERE FØLGER: Daenerys Targaryen har overvunnet både The Night King og Cersei Lannister før episode seks. Lenger nede i saken følger spoilere om hva som skjer med henne nå. Foto: HBO Nordic Vis mer

- Jeg gråt

Etter premieren i 2011 fikk «Game of Thrones» raskt rykte på seg for å ta livet av sentrale og populære karakterer. Det er noe serieskaperne har fortsatt med helt inntil det siste.

Avslutningen mellom Daenerys Targaryen og Jon Snow kom likevel som en overraskelse på skuespillerne, skal vi tro Emilia Clarke, som spiller Daenerys.

I et intervju med Entertainment Weekly sier hun at hun gråt og «flippet fullstendig ut» da hun fikk manuset. Det var i oktober 2017.

Omtrent midtveis i den sjette og siste episoden, konfronterer Jon Snow Daenerys med det han etter hvert har begynt å se på som hennes stormannsgalskap. Var det virkelig nødvendig å drepe alle disse menneskene? Og må hun drepe flere?

SJOKKSCENE: Daenerys overrasket mange i forrige episode av Game of Thrones, og særlig én scene sjokkerer seerne. Vis mer

- Han gråt

Daenerys ber ham herske sammen med henne, og de ser ut til å omfavne hverandre i et inderlig kyss. Men idet Jon Snow trekker henne inntil seg og hvisker «du er min dronning, nå og for alltid», stikker han henne i stedet i hjertet med en kniv.

To dager etter at Emilia Clarke hadde lest manuset, satt hun på flyet på vei til Belfast, der skuespillerne skulle samles for å lese gjennom siste sesong.

Tilfeldigvis satt Kit Harington, som spiller Jon Snow, ved siden av henne på flyet. Clarke, som gjerne ville snakke om det som lå i vente for Dany og Jon, holdt på å sprekke av forventning. Men Harington hadde ikke lest manuset. Han ville vente til de alle var samlet.

Da de endelig kom fram til leseprøven, satte Clarke seg rett overfor Harington. Hun ville se reaksjonen hans da han skjønte hva det var som skulle skje.

De kom til sin siste scene sammen.

- Jeg så på Emilia, og det var et øyeblikk der jeg innså det: «Nei, nei …», forteller Kit Harington til Entertainment Weekly.

Emilia Clarke så på Harington og nikket tilbake.

- Han gråt. Da var det egentlig ganske flott at han ikke hadde lest manus, sier hun.

NB! SPOILERE: Spesielt én scene fra den nest siste episoden av «Game of Thrones», får fansen til å reagere kraftig. Tronetid-panelet argumenterer for at dette likevel var et riktig valg av serieskaperne. Vis mer

- Publikum er i fornektelse

Daenerys Targaryen og Jon Snow har begge vært store fanfavoritter. Kit Harington sier han forventer at fansen kommer til å være splittet når det kommer til den siste, avgjørende scenen mellom dem.

- Jeg tror det kommer til å være splittende, sier Harington om Danys dødsfall.

I et annet intervju med Entertainment Weekly sier skuespilleren at han mener det har vært hintet til gjennom hele serien, at Daenerys aldri skulle være den store helten.

- Men hvis du følger historien hennes hele veien tilbake, gjør hun noen forferdelige ting. Hun korsfester folk. Hun brenner dem levende. Dette har vært bygd opp til hele veien. Så vi må si til publikum: «dere er i fornektelse når det kommer til denne kvinnen. Dere visste at noe var galt. Dere har skylden, dere heiet på henne», sier han.

Skuespillerne tok farvel

Flere av skuespillerne har det siste døgnet tatt til sosiale medier for å ta farvel med TV-serien de har jobbet med i ti år. For Sophie Turner (23) - i rollen som Sansa Stark - har det vært en del av oppveksten.

- Sansa, tusen takk for at du har lært meg å være motstandsdyktig, å være modig og at du har vist hva ekte styrke er. Takk for at du har lært meg å være snill, tålmodig, og til å lede med kjærlighet, skriver Turner på Instagram.

Da innspillingen av serien startet, var hun 13 år gammel. Videre takker hun kollegaer, venner og fansen.

- Jeg kommer til å savne dette mer enn noe annet.

John Bradley, som spiller Samwell Tarly, tok også farvel via Instagram søndag.

- Det siste skrittet i en lang og vakker reise. Jeg har møtt så mange mennesker som etter hvert har betydd så mye for meg. Jeg ville aldri byttet bort dette, skriver han.

NB! SPOILERE Det ser mørkere og mørkere ut for en av heltene i «Game of Thrones». Tronetid-panelet forklarer hvordan episoden «The Last of the Starks» underbygger noe seerne lenge har fryktet. Vis mer

- Formet meg som kvinne

Emilie Clarke skriver på Instagram at tida som dragemor har tatt opp hele hennes voksne liv, og at kvinnen Daenerys har tatt opp hele hennes hjerte.

- Jeg har svettet i drageild, felt mange tårer for dem som forlot familien vår tidlig, og vrengt hjernen min i forsøkt på å yte Khaleesi, de mesterlige ordene, handlingene (og navnene) jeg ble gitt, rettferdighet. «Game of Thrones» har formet meg som kvinne, som skuespiller og som menneske. Jeg skulle bare ønske min kjære far var her for å se hvor langt vi har flydd, skriver hun.

Nikolaj Coster-Waldau, som spiller Jamie Lannister, takker alle som har sett på «Game of Thrones» med en video postet på Instagram.

- Så det er den siste episoden av den siste sesongen i kveld. Hvem vil vinne «Game of Thrones» …, sier han. Skuespilleren lar spørsmålet henge i lufta, men besvarer det aldri før videoen kutter.

- Må komme til en ende

- Jeg tror alle har vært så opptatt av denne historien, at vi aldri ville at det skulle komme til en ende. Men det må det, og det kommer til å bli bra, sier Isaac Hempstead-Wright, som spiller Brandon Stark i et videoklipp delt hos The Adviser.

Jacob Anderson, som spiller karakteren Grey Worm, har postet sin avskjed til fantasyserien og karakteren sin på Instagram under pseudonymet Raleigh Ritchie.

- Takk til alle som brydde seg om ham, elsket ham og heiet på ham. Han var veldig redd i begynnelsen, men dere fikk ham til å føle seg elsket. Han setter pris på det, jeg har spurt ham, skriver Anderson.

Nathalie Emmanuel, som spilte karakteren Missandei av Naath, tok farvel med serien for et par uker siden da hennes karakter ble skrevet ut av serien for godt.

- Til dere som er fans av showet og av Missandei … Takk for deres kjærlighet og støtte. Det har vært en glede å spille for dere, skrev hun på Instagram dagen etter episode fire var blitt sendt, der Cersei fikk Missandei drept.

- Jeg vet at gårsdagens episode var ganske intens for noen av dere, så jeg vil invitere dere til å delta i min fantasi, der jeg liker å tenke at Missandei akkurat nå drikker rom på ei strand et eller annet sted i himmelen, fortsetter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!