- Behandles som en Høyesterett for TV

Thomas Seltzer om Kringkastingsrådet, som NRK-sjefen nå vurderer å legge ned.

FORSTÅR IKKE: Thomas Seltzer mener media behandler Kringkastingsrådet som en slags Høyesterett.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSTÅR IKKE: Thomas Seltzer mener media behandler Kringkastingsrådet som en slags Høyesterett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen åpner nå opp for å legge ned det omstridte Kringkastingsrådet. Det fortalte han Dagbladet tisdag. 

Eriksen fikk umiddelbar støtte fra politisk hold, blant annet fra Venstre, som har hatt nedleggelse av rådet på plakaten lenge.

Thomas Seltzer, som selv fikk «Trygdekontoret» sin pornosketsj vurdert i rådet, sier Kringkastingsrådet forhelliges i den norske offentligheten. 

- Jeg har ingen formening om rådet skal bestå eller ei, men jeg stusser litt over at folk i media, mot bedre viten, framstiller Kringkastingsrådet som en slags høyesterett som feller dommer og avgjør hvem og hva som skal være på TV og radio, sier han.

- Mislykket  Elin Ørjasæter, som sitter i rådet, innrømmer at man har svikta i å nå ut til folket.

- Det er ikke nødvendigvis rådet i seg selv som er en anakronisme, men måten saksbehandlinga kommuniseres ut. Problemet er at jeg og resten av rådet har svikta i å gjøre sakene vi behandler spennende for folk flest. NRK har en spesiell rolle i og med at kanalen er lisensfinansiert, og det bør være muligheter for diskusjon rundt kanalen, sier hun.

Flere, deriblant Sveinung Rotevatn og Dagbladets kulturredaktør Geir Ramnefjell, har kalt rådet forhistorisk.

Ørjasæter ønsker diskusjon rundt rådet velkommen, men vil ikke la Thor Gjermund Eriksen styre NRK-skuta uten innblanding utenfra.

- Eriksen skal ikke slippe brysomme folk som meg. Jeg er ikke enig med Eriksen i det han sier om Kringkastingsrådet, men jeg syntes diskusjonen han trekker opp er spennende. Den ønsker jeg velkommen, sier hun. 

- Demokratisk instrument Blant de mest omtalte sakene i Kringkastingsrådet i 2015 er behandlinga av Skavlans Åkesson-intervju. Ørjasæter mener nettopp den saken viser det nåværende rådets problem.

 - Skavlan hadde noen glitrende formulering fra talerstolen i rådet som ikke når ut. Folk er interessert i å diskutere NRKs programmer, og nettopp derfor burde vi formidlet de diskusjonene ut til folk på en langt bedre måte, sier hun. 

Kommentator og forfatter Frank Rossavik sitter også i Kringkastingsrådet. Han deler rådsleder Per Edgar Kokkvolds skepsis til å fjerne klageorganet.

- Jeg ser på K-rådet først og fremst som et demokratisk instrument for den jevne lisensbetaler. Anakronisme eller tradisjon, alt etter om man ser negativt eller positivt på det. Kritikerne er stort sett mediefolk som blir stresset av at det foregår mediekritikk andre steder enn i PFU og mediene selv, sier Rossavik.

- Logisk å legge ned Nå som Eriksen har åpnet for å fjerne rådet, mener Rossavik at det faktisk kan skje.

Kringkastingsrådet

• Et rådgivende organ for publikumsklager på NRK.

• Rådet skal drøfte og uttale seg om hovedlinjene for programvirksomheten i Norsk rikskringkasting. 

• Består av 14 medlemmer som møtes syv ganger i året.

• Medlemmene er politisk oppnevnt. 

• For perioden 2014 - 2017 er Per Edgar Kokkvold leder for rådet.

- Det er logisk å nedlegge rådet hvis NRK ikke lenger ser det som nyttig. Tidligere K-sjef Hans Tore Bjerkaas ga klart inntrykk av å være positiv til rådet. Thor Gjermund Eriksen har fremstått som litt mer lunken, så helt overraskende er utspillet hans ikke, sier han. 

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norges Presseforbund, sier hun ikke har noen mening om saken.

- For oss er det viktig at redaktøransvaret er likt for NRK-sjefen som for andre redaktører i Norge, og at det er tydelig at det er Vær Varsom-plakaten som gjelder. Det er viktig at NRK har et tydelig mottak for seernes henvendelser. 

Rådet koster NRK 1,35 millioner kroner i året å drive. Hvert av de 14 medlemmene får 4000 kroner per møtedeltakelse, og det avholdes syv møter i året. 

Medlemmene er politisk oppnevnt. 

MISLYKKA KOMMUNIKASJON: Elin Ørjasæter mener K-rådet har vært altfor dårlige til å kommunisere med folket.
Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
MISLYKKA KOMMUNIKASJON: Elin Ørjasæter mener K-rådet har vært altfor dårlige til å kommunisere med folket. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer