DEBATT

Debatt: Utelivsbransjen

Behandles som næringslivets halvkriminelle fetter

Utelivsaktørene gis uforutsigbare vilkår, som hindrer nyetableringer og hemmer utvikling, skriver Line Endresen Normann.

UTELIV: I dag har skjenkebevillinger en varighet på inntil fire år, med opphør senest 30. september året etter at nytt kommunestyre tiltrer. Sist kommunevalg var i 2015. Dette betyr at alle utesteder nå må ha fornyet bevillingen sin, skriver artikkelforfatteren.S_Photo / Shutterstock / NTB scanpix
UTELIV: I dag har skjenkebevillinger en varighet på inntil fire år, med opphør senest 30. september året etter at nytt kommunestyre tiltrer. Sist kommunevalg var i 2015. Dette betyr at alle utesteder nå må ha fornyet bevillingen sin, skriver artikkelforfatteren.S_Photo / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Barer, klubber, konsertarenaer og andre utesteder skaper levende bysentrum. De fungerer som kulturinstitusjoner og -formidlere. De er møteplasser for sosialisering, og på mange måter er de pulsen i bylivet. Samtidig er de bedrifter, som både drives av erfarne forretningsfolk og av unge gründere. I grunn er dette en helt alminnelig bransje, men likevel ikke.

Ofte behandles utelivsbransjen som næringslivets useriøse og halvkriminelle fetter. Aktørene gis uforutsigbare vilkår, som hindrer nyetableringer og hemmer utvikling. Kommunene mangler kanskje forståelse for betydningen av forutsigbare rammebetingelser som åpningstider og skjenkeregler. For de endrer politikk som vinden blåser.

Denne måneden sa politikerne i Sortland kommune at de vil endre åpningstidene for serveringsbransjen, og bystyret i Haugesund har bestemt skjenkestopp klokka 01. I Bergen har de endret skjenkereglene hele fire ganger de seneste 12 årene. Lignende eksempler finner man over hele landet.

Bransjen har riktignok en del utfordringer de må ta tak i. Arbeidstilsynets avsluttende rapport etter en toårig satsning i serveringsbransjen konkluderte med at en betydelig del av virksomhetene ikke klarer å overholde regelverket som gjelder i arbeidslivet. Dette er ikke bra nok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer