KOMMENTARER

Enslige mindreårige asylsøkere

Behandlingen av mindreårige asylsøkere er nådeløs og til liten nytte

Regjeringen vil sende et signal. Selvskading og selvmordsforsøk på norske asylmottak. 

INNSTRAMNING: Statsminister Erna Solberg må svare for brutal behandling av enslige mindreårige asylsøkere. Her er hun sammen med Frode Forfang, direktør for Utlendingsdirektoratet (UDI) som har ansvaret for håndteringen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
INNSTRAMNING: Statsminister Erna Solberg må svare for brutal behandling av enslige mindreårige asylsøkere. Her er hun sammen med Frode Forfang, direktør for Utlendingsdirektoratet (UDI) som har ansvaret for håndteringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hvis du er en ung gutt på asylmottak i en bygd i Norge, venter du bare på en ting. Du venter på at du skal fylle 18 år, og da får du enten lov å bli her i landet, eller du blir sendt i retur til et sted du heller ikke hører hjemme.

Høyst sannsynlig får du avslag. Etter de siste innstramningene får over 80 prosent av enslige mindreårige midlertidig opphold til de er 18. Den kraftige økningen i bruk av midlertidighet siden forrige stortingsperiode, kombinert med fjerning av rimelighetskriteriet, resulterer i at de aller fleste får en returbillett i bursdagsgave. Norske politikere og utlendingsmyndigheter, som er veldig opptatt av signaleffekter, burde vite hvilke signaler de gir unge mennesker.

På norske asylmottak er det for tida rundt 1200 ungdommer mellom 15 og 18 år som bare venter på dommens dag, uten håp om en framtid verken i Norge eller i hjemlandet. Det gjør noe med deg. Gry Herland, som har drevet asylmottak i Hemsedal i snart åtte år, sier det har vært en merkbar endring siden i fjor høst da innstramningen trådte i kraft.

Enslige mindreårige på flukt var allerede en sårbar gruppe uten tilstrekkelig omsorg i mottaksapparatet, men uten det minste fremtidshåp, ble det verre. Herland forteller om en økning i selvskading, selvmordsforsøk og forsvinninger. 186 barn forsvant fra norske asylmottak i fjor. 186 barn! Noen av dem har dukket opp rundt om i Europa, i Frankrike og Østerrike, som nekter å returnere dem til Norge i tråd med Dublin-avtalen, fordi de mener norsk returpolitikk er i strid med internasjonal rett. Andre lever trolig i skjul i Oslo, hvor de blir en del av den svarte økonomien og kriminalitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer