DEBATT

Debatt: Psykologutdanningen

Behandlingen av psykologistudentene i Ungarn blir bare verre og verre

De fire norske psykologutdanningene har forskjellig innhold.

NEKTES JOBB: Norske psykologstudenter i Ungarn nektes jobb i Norge etter at en ordning som har fungert i 15 år er endret uten forvarsel. Historien blir bare verre og verre, mener artikkelforfatteren. Foto: Maria Skarpaas Andersen
NEKTES JOBB: Norske psykologstudenter i Ungarn nektes jobb i Norge etter at en ordning som har fungert i 15 år er endret uten forvarsel. Historien blir bare verre og verre, mener artikkelforfatteren. Foto: Maria Skarpaas Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Enkelte historier blir bare verre jo mer man dukker ned i dem. Helsedirektoratets behandling av norsk ungdom som har studert psykologi i ved ELTE-universitetet i Ungarn er en sånn historie.

Det norske sammenlikningsgrunnlaget når helsepersonell utdannet i andre land skal vurderes er «den minst omfattende norske utdanningen på området», jfr. Helse- og omsorgsdepartementets instruks til Helsedirektoratet 30.08.2013 (ref 13/3655).

Departementet skriver: «Skulle man legge et annet sammenlikningsgrunnlag til grunn, for eksempel det studietilbud som er mest omfattende eller som uteksaminerer flest helsepersonell, ville det innebære strengere krav til utenlandske utdanninger enn det vi stiller til våre egne utdanninger. Det vil ikke være i tråd med lovens intensjon og ordlyd.»

Det er fire norske universiteter som profesjonsutdanner psykologer. De ligger i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Så spørsmålet blir, hvilket av disse er det blitt sammenliknet med?

Svaret er, ingen av dem. Helse- og omsorgsdepartementets instruks følges ikke.

Helsedirektoratet har sammenliknet ELTE-psykologene med et dokument som heter «Nasjonal plan for psykologutdanningen». Planen skriver i sin innledning at det er «viktig å være klar over at den enkelte utdanningsinstitusjon [i Norge] har en lovfestet akademisk frihet som innebærer at det er et stort rom for å velge ulik faglig profil». Realiteten er at de fire norske psykologutdanningene har forskjellig innhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer