Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Beheim Karlsen-teater på norgesturné

«Saman skal vi leve» skal hindre rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17 år gammel ble Arve Beheim Karlsen funnet død i Sogndalselva i 1999. Sju år seinere skal teaterstykket om dramaet på norgesturné. Målet er å hindre rasisme.

Riksteatrets forestilling «Saman skal vi leve» kommer fra Sogn og Fjordane Teater, som blant annet fikk Hedda-prisen for stykket. Men de fikk også ris fra folk som mente at en så fersk og omdiskutert hendelse som indiskfødte Beheim Karlsens dødsfall ikke hørte hjemme på teaterscene.

Men både Røde Kors, LO og Kunnskapsdepartementet gir sin helhjertede støtte til den landsomfattende teaterturneen. Også Arves mor, Kari Beheim Karlsen, er glad for at stykket nå skal ut til hele folket.

Ikke moraliserende

Stykket har fått en nyskapende, spesiell form. Hver forestilling avsluttes nemlig med en samtale på scenekanten om rasisme mellom publikum, skuespillere og folk fra Røde Kors.

– Jeg er veldig spent på hvor dette bærer hen. Dette er stykke der ingen ville forlatt salen uten å tenke gjennom hva de selv føler og mener. Nå skal de inviteres til dialog om dette, sier Beheim Karlsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun understreker at stykket ikke retter noen moraliserende pekefinger i noen retning.

– Dette handler om mye mer enn rasisme. Det handler om hvordan vi oppfører oss mot våre medmennesker, om hva vi gjør og ikke minst om alt vi ikke gjør når vi bare snur ryggen til.

UT I LANDET: Skuespillerene Silje Breivik (fra v.:), Kyrre Eikås Ottersen, Jannik Bonnevie, Roger Hillgren og Idun Losnegård i stykket «Saman skal vi leve», et stykke om Arve Beheim Karlsen som ble funnet død i Sogndalselva. Stykket har denne hendelsen som referansepunkt og handler om mobbing og rasisme. FOTO: SCANPIX
UT I LANDET: Skuespillerene Silje Breivik (fra v.:), Kyrre Eikås Ottersen, Jannik Bonnevie, Roger Hillgren og Idun Losnegård i stykket «Saman skal vi leve», et stykke om Arve Beheim Karlsen som ble funnet død i Sogndalselva. Stykket har denne hendelsen som referansepunkt og handler om mobbing og rasisme. FOTO: SCANPIX Vis mer

Sterke minner

Manuset til «Saman skal vi leve» er basert på 60 intervjuer med personer som hadde nærgående kjennskap til hendelsen med Beheim Karlsen. Regien har Aslak Moe, mens Maria Bonnevies mamma Jannik har en av hovedrollene. Arves mor innrømmer at det er sterke scener for henne.

– Da stykket ble satt opp første gang så jeg det to ganger høsten 2005. Derfor trodde jeg at jeg var forberedt da vi så den nye oppsettingen, men det er like sterkt ennå. Det er jo Arves navn, det er hans kamerater det refereres til og hendelser som er svært vanskelige for oss. Men det er det verdt, hvis det kommer noe positivt ut av det. Dette er noe av det mest meningsfulle vi driver med, sier Kari Beheim Karlsen.

Rundturen rundt om i landet starter med premiere i Tromsø 26. september, inkludert et seminar om mobbing og rasisme i Tromsø. Deretter får blant annet Bodø, Skien, Arendal, Seljord og Lillehammer besøk.

(ANB)