Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Behersket bohemliv i tegneserieformat

Sjarmerende portrett av kunstneren som ung mann, mener anmelder Kåre Bulie.

FRANSK FLANØR: «Monsieur Jean» følger en ung Paris-forfatter gjennom dager med vakre kvinner, fine fester og grått hverdagsliv.
FRANSK FLANØR: «Monsieur Jean» følger en ung Paris-forfatter gjennom dager med vakre kvinner, fine fester og grått hverdagsliv. Vis mer

||| TEGNESERIE: Monsieur Jean er en Paris-flanør som er glad i pene jenter og fjonge fester og nyter en viss suksess som forfatter, men nærmer seg 30-årsdagen og det seriøse voksenlivet med stormskritt. Dette er det ikke påtrengende originale utgangspunktet for «Monsieur Jean»-fortellingene No Comprendo nå sender ut på norsk. Den amorøse Jean er blitt meget populær i hjemlandet Frankrike, der serieskaperne Philippe Dupuy og Charles Berberian i løpet av en periode fra tidlig i 1990-åra og fram til midten av 2010-tallet sendte ut opp mot et tosifret antall «Monsieur Jean»-titler — man tenker uunngåelig at deres egne unge kunstnerliv spøker i bakgrunnen.

Uvanlig er det at de begge to lager både tekster og tegninger, i motsetning til den tradisjonelle modellen der én signerer tegning og den andre tekst. Duoen regnes som sentral i de siste par tiåras renessanse for de historisk så stolte fransk-belgiske tegneseriene, der miljøet rundt forlaget L'Association har vært avgjørende.

Elegant
«Monsieur Jean» er da også tegnet i en elegant, stilisert og klar strek som gir assosiasjoner til flere av klassikerne i den fransk-belgiske tradisjonen, med Tintin-skaper Hergé i spissen. Dupuy og Berberian varierer den gjennomgående friske fargebruken for å understreke skiftende stemninger, og er glad i partier der Jean (dag)drømmer seg bort til andre tider og andre steder.

«Rocky» er skarpere
Historiene, som varierer betydelig i lengde, er sjarmerende og artige mer enn de er ordentlig morsomme. Rocky og vennegjengen hans, som på mange måter lever et Stockholm-liv som kan likne Jeans Paris-tilværelse, er atskillig skarpere i replikken enn den franske ungkaren. Hverdagslivet hans domineres av de vakre Modigliani-kvinnene han forelsker seg i, kamerater med kompliserte familieliv som noen ganger har tid, andre ikke (Jeans venn Felix er en uforbederlig snylter) og en utålelig sladderkjerring av en portnerske.

Jeans Paris-tilværelse
Leseren følger Jean på forfattertur til Lisboa og på erindringsreise tilbake til gamle kjærlighetshistorier. Her er praktfulle, detaljrike storbyscener fra restauranter, museer, forlagsfester og chice leiligheter med «Mid-Century»-Modern-interiør. Jean-bøkene kalles generasjonsskrifter, men det er i så fall bare for et heller lite, men utpreget taletrengt sjikt av samfunnet. Hos de fleste unge hovedstadsbeboere som vet hva det vil si å få hjertet sitt knust og har vært på Kunstnernes Hus mer enn én gang, vil den parisiske sjarmøren vekke ikke ubetydelig gjenkjennelse.

«Monsieur Jean»

Dupuy & Berberian. Oversatt av Thomas Lundbok

1 6
Se alle anmeldelser
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling