Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Behn dokumenterer afghanere

Ari Behn (29) lager dokumentarfilm i Peshawar om afghanere i de pakistanske grenseområdene til Afghanistan. - Jeg er veldig fascinert av afghanerne, sier forfatteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egentlig hadde han tenkt seg til selve Afghanistan, men drapene på fire utenlandske journalister uken før langs samme reiserute, satte stopp for den planen. Derfor er han i Peshawar, det nærmeste man kommer Afghanistan. En by med magisk tiltrekningskraft på mange, blant annet på grunn av Det store spillet -britenes og russernes kamp om Sentral-Asia og India i tidligere tider.

Også i dag er byen full av rykter, hemmeligheter, agenter, smuglere, men først og fremst afghanske flyktninger.

- Jeg vokste jo opp på 80-tallet, da Afghanistan var okkupert av Sovjetunionen og det sto om mujahedin i avisene hver dag. Da ble jeg interessert i Afghanistan. Etter 11. september tenkte jeg at nå, nå vil jeg dra, sier Ari Behn.

Vil delta

- Du har også vært mye i Midtøsten, hvorfor oppsøker du konfliktområder?

- For å delta i de store samfunnshendelsene, hvis man kan si det slik. Jeg synes det er en skribents plikt, sier Behn, og hopper unna en stinkende rickshaw som sneier buksebeina hans i grønnsakmarkedet i Peshawars gamleby. Det er tidlig formiddag og total trafikkstopp. Det koker av mennesker, esler, hester, kjerrer og hundrevis av små fnattrende vespa-taxier med kalesje.

- Det gjelder å ikke bli redd, slik at frontene mellom den muslimske verden og Vesten bare vokser, påpeker Ari Behn.

Han vil møte mennesker, ha samtaler, finne nyansene i Vestens bilde som tegnes av islam og muslimer etter 11. september.

- Og så viser det seg at mennesker er opptatt med dagliglivet sitt, de tenker på helt vanlige ting. Vi er alle folk under solen, og det er utrolig godt å kjenne.

Imøtekommende

Han har selvsagt også kjørt gjennom Khyberpasset og vært ved grenseposten Torkham.

- Det var også en opplevelse, det er jo selve inngangen til Silkeveien.

- Hvordan har møtet ditt med afghanere vært?

- Utrolig fascinerende. Afghanerne er fulle av pasjoner, og svært stolte. Og folk her har vært mye mer imøtekommende enn man kunne vente etter bombingen i Afghanistan. Selv om det kan bli ganske tøft når vi diskuterer, ender det likevel med at vi omfavner hverandre.

Ari Behn tror på fortelllingen, og det var en mystisk fortelling om en TV-produsent som døde på et hotell i Peshawar, som vakte interessen hans for byen for mange år siden. Nå er han her, midt i smeltedigelen, der fortellingene roper på en skribent fra hvert gatehjørne.

Bok blir det ikke. Men altså TV-dokumentar på TV2 - og kanskje noen fortellinger.

(NTB)

Hele Norges coronakart