Rekord: Påskeutstillingen på Geilo, der Ari Behn debuterte med fire malerier, ga både publikumsrekord og omsetningsrekord i Baren. Foto: Tore Meek / Scanpix
Rekord: Påskeutstillingen på Geilo, der Ari Behn debuterte med fire malerier, ga både publikumsrekord og omsetningsrekord i Baren. Foto: Tore Meek / ScanpixVis mer

Behn-utstilling gav kjempesalg i baren

Omsetningsrekord hos Dr. Holms på Geilo.

(Dagbladet): Ari Behns debututstilling som kunstmaler skapte furore i Geilo i påska. Utstillingen i regi av Galleri Pan, der blant andre Behn, Odd Nerdrum og Unni Askeland stilte ut verker, førte til publikumsrekord for påskeutstillinga på Geilo, med over 2000 besøkende på ti dager.

- Jeg har aldri opplevd så stor interesse for noen av våre utstillinger tidligere, så dette er kjempegøy. Det var køer utenfor hver dag, sier Gerald M. Bliem til i Galleri Pan til Dagbladet.

Bar-rekord Han forteller at han er overasket over hvor positiv respons de fikk fra publikum, og at folk fra hele landet kom for å oppleve utstillingen.

Som om ikke det var nok ga utstillingen et boost til utelivsnæringen i bygda. Hotellet Dr. Holms der utstillingen fant sted opplevde nemlig rekordomsetning i både bar og restaurant, forteller Bliem.

- Markedssjefen deres var veldig fornøyd. Det at utstillingen hadde flere hundre besøkende hver dag har nok bidratt til at tallene ble så gode, sier Bliem.

Breivik-kunst Særlig Behns maleri «Keep calm and carry on», som viste terrordømte Anders Behring Breiviks hode på en stake, fikk mye oppmerksomhet under utstillingen. Flere kunsteksperter kom med krass kritikk av Behns malerier.

Behn slo tilbake mot kritikken og omtalte den som emosjonelt oppgulp, og etterlyste en faglig vurdering.

Maleriet av Breivik ble kjøpt allerede den første utstillingsdagen av Egersund-mannen Sverre Garpestad for et ukjent sekssifret beløp. Han skal ha bildet hengende i gangen hjemme.

- Alle som går inn og ut av huset mitt skal tenke seg om. Vi skal aldri glemme det som skjedde, sa han til VG etter kunstkjøpet.

Behn-maleriet «Tokyo must be dreaming» ble også revet bort den første dagen, og gikk til en samler i Oslo.

Blir utstilling neste år Behn hadde fire malerier på utstillingen. Av de to resterende maleriene er ett allerede reservert, men Bliem vil ikke si noe om hvor mye Behn-bildene er solgt for.

- Vi er godt fornøyd med salget fra utstillingen. Vi har jobbet hardt i flere måneder for dette, og det er mange utgifter knyttet til å arrangere noe sånt som dette. Det jeg kan si er at vi har gått i pluss.

Eksperter Dagbladet snakket med mente at prisnivået på Behns malerier var veldig høyt.

Suksessen gjør at Galleri Pan allerede nå kan bekrefter at de kommer til å arrangere påskeutstilling på Dr. Holms i Geilo også neste år.

Galleriet skal også arrangere Odd Nerdrums utstilling i hans herskapshus utenfor Paris om to uker, der Nerdrum stiller ut sine egne verker. Dagbladet Magasinet fikk før påske bli med på forberedelsene til utstillingen sammen med Nerdrum i Frankrike.

Kontroversiell: Behns maleri av Anders Behring Breiviks hode på en stake skapte overskrifter i påska. Maleriet ble kjøpt for en ukjent sekssifret sum. Foto: Tore Meek / Scanpix
Kontroversiell: Behns maleri av Anders Behring Breiviks hode på en stake skapte overskrifter i påska. Maleriet ble kjøpt for en ukjent sekssifret sum. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer