Behns flyktning-uttalelser får støtte av norske medforfattere

Erlend Loe: - Skjemmes over å være landsmenn med Sandberg og Hagen.

(Dagbladet): - Jeg hadde ønsket vi tok imot flere flyktninger enn det forliket på Stortinget foreslo.

Forfatter og historiker Hans Olav Lahlum er kjent SV-poltiker. Han stiller seg bak eget parti og mener på lik linje med Ari Behn at Norge burde åpne porten for et større antall flyktninger.

Begge får støtte fra forfatterkolleager.

- En skam Debatten rundt antallet Syria-flyktninger Norge bør ta inn har lenge versert. På onsdag blusset den seg skikkelig opp, da bokaktuelle Ari Behn tok bladet fra munnen og uttalte seg om saken.

- Jeg er glad for at vi tar inn 8000 flyktninger. Men det er forsvinnende lite, vi kunne gjerne tatt inn 10 000. Det er en skam hvis vi ikke klarer å ta inn flere, fortalte han til Dagbladet da.

Uttalelsene har blitt disktuert heftig i sosiale medier, og nå kaster forfatterkollegaene seg på debatten.

-BRA HAN TAR DET OPP: Forfatter Simon Stranger forteller at han er enig i Behns uttalelser. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
-BRA HAN TAR DET OPP: Forfatter Simon Stranger forteller at han er enig i Behns uttalelser. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Anne Holt, Simon Stranger, Erlend Loe og allerede nevnte Lahlum viser sin fulle støtte til prinsesse Märtha Louises ektemann.

- Bør hjelpes I tillegg til at Lahlum ønsker at Norge skal ta inn mer enn 8000 flyktninger, mener han at vi kan hjelpe til på andre måter.

- Mange snakker om en motsetning mellom det å hjelpe flyktninger i hjemmeområdene eller å hjelpe dem her, jeg har ikke helt forstått de motsetningene, sier han og fortsetter:

- Det er mange som bør hjelpes i regionen. Men det er for andre, av ulike grunner, for farlig å bli i hjemområdene.

Forfatter Simon Stranger har flere ganger tatt opp flyktninger i bøkene sine. Han mener Behns ønske om å ta inn ti tusen er en god start.
 
- Jeg synes det er flott at Behn tar opp denne problematikken. Vi trenger flere som belyser det som er det største moralske spørsmålet for Europa i vår tid. Ti tusen er en god start, forteller Stranger til Dagbladet.

- Store deler er enig Anne Holt er en av landets mestselgende kriminalforfattere. Hun har i flere tiår vært politisk engasjert, som blant annet tidligere justisminister. Hun mener Behns uttalelser ikke burde oppfattes som kontroversielle.

- Pressen hopper i taket hver gang han nyser, og det er ikke hans skyld. Han er en vanlig mann med ytringsfrihet, forteller Holt.

POLITIKER: Hans Olav Lahlum er aktiv i SV, og støtter opp under Behns forslag om å ta inn flere flyktninger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
POLITIKER: Hans Olav Lahlum er aktiv i SV, og støtter opp under Behns forslag om å ta inn flere flyktninger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Hun mener likevel at Behn har rett i det han sier, men vil ikke sette noe konkret nummer på hvor mange flyktninger vi burde ta inn.

- Vi burde ta imot et betydelig antall flyktninger, noe jeg tror store deler av befolkningen er enige i. Jeg ønsker imidlertid ikke å tallfeste hvor mange.

- Skitneste på lang tid I etterkant av Behns uttalelser, kastet flere politikere seg på banen. Frps Per Sandberg uttalte at det «er en skam at Behn ikke ser at Norge bidrar betydelig allerede». Til Aftenposten sa Carl I. Hagen at han vil sende båtflyktninger i retur.

- Det er en skam at Ari Behn prioriterer bort titusener barn, kvinner og familier som ville fått bistand og hjelp i nærområdet for de midler Behn ønsker å kanalisere til de som «trekker loddet», sa Sandberg til Dagbladet på onsdag. 

Sandberg har tidligere uttrykt bekymring for «flyktningflommen» som han venter til Norge. 

Forfatterne reagerer kraftig på disse uttalelsene. Stranger ble ikke sjokkert da han hørte hva Sandberg og Hagen hadde å si til Behns uttalelser. Han håper ikke de kaster stein i glasshus.

-VI MÅ TA INN FLER: Anne Holt mener Norge må åpne portene for et betydelig antall flere flyktninger. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
-VI MÅ TA INN FLER: Anne Holt mener Norge må åpne portene for et betydelig antall flere flyktninger. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Det kunne jo hendt at familiene deres langt tilbake en gang var flyktninger.  Hva om de ikke hadde overlevd? spør Stranger.

Også Erlend Loe reagerer sterkt på politikernes utspill. I en tekstmelding til Dagbladet skriver han at han støtter Behn fult ut, men at han skjemmes av Sandberg og Hagens uttalelser.

- Frps utspill er det skitneste på lang tid. Jeg skjemmes av å være landsmann med Jensen, Hagen og Sandberg, skriver forfattren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram