Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skatt på hus og hytter:

Behold eiendomsskatten

Oslo Frp vil forby lokal eiendomsskatt. Det er både populistisk og uansvarlig.

Skatt på eiendom er sosialt, smart og effektivt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Skatt på eiendom er sosialt, smart og effektivt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Årlig krever norske kommuner inn over elleve milliarder kroner i lokal eiendomsskatt. Det vil Oslo Frp ha slutt på. På partiets forestående landsmøte foreslår de å forby kommuner å kreve inn skatten.

Til VG begrunnet vararepresentant og forslagsstiller Geir Hågen Karlsen forslaget med at skatten er usosial og urimelig, og at den utgjør en unødvendig belastning på innbyggerne.

Vi mener forslaget er både populistisk og uansvarlig. For svært mange kommuner er inntektene fra skatten tvingende nødvendig for å finansiere innbyggernes velferdstjenester.

Av landets 428 kommuner, krever hele 365 inn skatten. Ikke fordi innbyggere setter pris på at hus og hjem skattlegges, men fordi man må.

Karlsen mener inntektene kan erstattes ved å effektivisere driften av kommunale tjenester. Uten inntekten skatten bringer, tvinges kommunene til å effektivisere og prioritere, mener han.

Tilgjengelig forskning på området forteller imidlertid det motsatte. Stikk i strid med Karlsens hovedargument, er kommuner med eiendomsskatt mer effektive i forvaltningen enn de uten. Fordi en synlig og upopulær skatt alltid henger over kommunens politikere, blir de mer opptatt av å effektivisere, slik at skatten kan senkes, eller holdes på et lavt nivå.

I sin iver etter forbud mot skatt, ignorerer også Karlsen kommunens rettmessige krav på selvstendighet. Som Bergens Tidende påpekte på lederplass i går, vil en fjerning av eiendomsskatten svekke kommunens selvstyre. Flere norske kommuner sliter med store gjeldsposter. Frihet og mulighet til å kvitte seg med gjelden ved å skattlegge innbyggerne bør kommunene få beholde.

Da gjenstår argumentet om at eiendomsskatt er usosialt og urimelig, men også det er feil. For hvilke reelle alternative inntektskilder vil kommunen ha hvis det er forbudt å kreve inn eiendomsskatt? Et sannsynlig scenario er høye og flate gebyrer på kommunale tjenester. Det er verken sosialt eller rimelig, ettersom det vil ramme fattige hardere enn rike. Et annet alternativ er at kommunen kutter i velferden, noe som også vil ramme de som ikke har råd til å kjøpe seg tjenester privat.

Skatt på eiendom kan derimot rettes inn progressivt slik at de med mest også bidrar mest. De med minst kan skjermes med bunnfradrag. Det klinger ikke like godt hos skattekritiske Frp-velgere, men hvis sosialt, rimelig, og effektivt er det egentlige målet, bør skatten bestå.