LEDER

Dagbladet mener:

Behold kjønnspoengene

Så klart føles det urettferdig for enkeltstudenter. Men det er bra for samfunnet.

VURDERES FJERNET: Et nytt utvalg anbefaler å fjerne kjønnspoengene i opptak til høyere utdanning. Kjønnspoengene bør beholdes, men evalueres jevnlig, skriver Dagbladet. Foto: Shutterstock/Scanpix.
VURDERES FJERNET: Et nytt utvalg anbefaler å fjerne kjønnspoengene i opptak til høyere utdanning. Kjønnspoengene bør beholdes, men evalueres jevnlig, skriver Dagbladet. Foto: Shutterstock/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Kjønnspoeng i opptaket til høyere utdanning må bort. Dette er konklusjonen til universitets- og høyskoleutvalget, som denne uken leverte sin utredning til statsråd Henrik Asheim (H). Utvalget mener at et system som automatisk og matematisk gir det ene kjønnet fordeler i en opptaksprosess, er diskriminerende mot det kjønnet som ikke blir foretrukket og i strid med EUs likestillingsdirektiv. Utvalget mener at den skjeve kjønnsbalansen på enkelte studieretninger heller bør motvirkes med tiltak i grunnskolen, som skal gjøre at gutter og jenter i større grad blir likt rustet når de skal søke seg videre i utdanningssystemet.

Men dette er et syn som i for liten grad tar hensyn til konsekvensene av at det er en overvekt av menn eller kvinner i bestemte yrker. I dag er det mulig for gutter å få kjønnspoeng når de søker seg til sykepleie, barnevern og psykolog, mens jenter kan få tilsvarende drahjelp hvis de vil inn på teknologiske fag. Dette er fordi det er uheldig for hele samfunnet dersom disse yrkesgruppene blir for dominert av det ene kjønnet.

Det er bra at menn har anledning til å møte mannlige behandlere når de har problemer, og det er viktig at kvinner, med sine spesifikke erfaringer, få påvirke de teknologiske verktøyene og hjelpemidlene som i stadig større grad preger hverdagen. Kjønnspoengene er der ikke så mye for studentenes skyld, som for medlemmene av det norske samfunnet som arbeidet deres får konsekvenser for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer