Radio:

Beholder FM-nettet

… fram til 2031. I Hurdalsplattformen lover Arbeiderpartiet og Senterpartiet at lokalradio får bli på FM-nettet i ti år til.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer
Publisert

Onsdag la Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum fram den nye regjeringens politiske plattform, kalt «Hurdalsplattformen». I den kommer mindretallsregjeringen med en lovnad til lokalradio landet over. Den nye regjeringen vil «gi lokalradio mulighet til å være på FM-nettet fram til 2031».

- Vi stiller oss selvsagt positive til at lokalradio er omtalt eksplisitt i plattformen, men det er enkelte praktiske eventualiteter ved en forlengelse som må klargjøres før vi kan mene for mye om dette nå, sier Pål Lomeland, daglig leder i Norsk Lokalradioforbund til Dagbladet.

- Forbundet har likevel vært tydelige på at et forlenget liv på FM-nettet gir lokalradioene uvurderlig og nødvendig drahjelp i en økonomisk krevende overgang til digitale plattformer, fortsetter han.

Det ble mildt sagt rabalder da Stortinget bestemte at FM-nettet skulle slukkes i 2011. I 2017 forlot de store kanalene det norske FM-nettet, og lokalradio skulle få bli igjen fram til minst 2027.

Aftenposten skrev i 2018 at Senterpartiet ønsket å utvide lokalradioenes FM-konsesjon i ti nye år. Høyre var da positivt innstilt.

- Glad

Det var Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen som foreslo å forlenge konsesjonene i 2018. Hun er nå storfornøyd over lovnaden.

- Det her en kjempeviktig sak for lokalradio og lokalmedier over hele landet. Dette vil bidra til å løfte lokalradio som en viktig del av medielandskapet og vil få stor betydning for lokalsamfunnet, sier Sem-Jacobsen til Dagbladet.

GJENNOMSLAG: Åslaug Sem-Jacobsen forslo å forelnge FM-konsensjonene i 2018. Nå fikk hun gjennomslag.Foto: Gorm Kallestad / NTB
GJENNOMSLAG: Åslaug Sem-Jacobsen forslo å forelnge FM-konsensjonene i 2018. Nå fikk hun gjennomslag.Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Hun forklarer at det er forbundet store kostnader med å komme seg på DAB-nettet for lokalradio.

- I tillegg er lokalradioens hovedinntektskilde FM-nettet. Sånn har det vært lenge. Å få til en forlengelse har vært en prioritet for meg lenge, og det gjør meg glad at vi nå får en regjering bryr seg om de lokale mediene, sier Sem-Jacobsen.

Ny kulturminister

Dagbladet har også kontaktet Anette Trettebergstuen (Ap), som er landets nye kulturminister, men har ikke fått svar på vår forespørsel.

Trettebergstuens nye jobb fikk Dagbladet bekreftet onsdag morgen. Hun har til nå vært Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson, men ble torsdag bli presentert på Slottsplassen sammen med resten av regjeringen.

Trettebergstuen overtar dermed for Abid Raja (V) som øverste politiske leder for norsk kulturliv, en stilling hun lenge har vært «favoritt» til å få.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer