FRUSTRERENDE: «Jeg banner, hva er vitsen i at vi som foreldre opprar våre barn til å vise respekt og medmenneskelighet?», skriver Schjerve. Foto: NTB Scanpix
FRUSTRERENDE: «Jeg banner, hva er vitsen i at vi som foreldre opprar våre barn til å vise respekt og medmenneskelighet?», skriver Schjerve. Foto: NTB ScanpixVis mer

Behov for indre-medisinering i Frp?

Vi får håpe at syke innvandrere tør å oppsøke lege, selv etter Frp's utspill.

Debattinnlegg

Mellom barne-tv og Dagsrevyen hadde jeg og yngstemann på ni en fin samtale.

Vi var enige om at vi er heldige som vant i lotteriet og ble født i Norge. Vi kunne like gjerne vært født i for eksempel Iran hvor livet er langt mer vanskelig og brutalt enn hjemme hos oss. På torget i Trondheim står jo statuen av Olav Tryggvason. I Teheran en heisekran med et menneske hengende etter nakken.

Dagsrevytid. Nok et utspill fra Frp mot de «andre», født under helt andre forhold enn min sønn. De som har forlatt hjemmet sitt og brukt pengene sine for å banke på «døra» hos oss.

Fra fjernsynsruta spyr Frp eder og galle (beklager ordvalget). Jeg banner, hva er vitsen i at vi som foreldre oppdrar våre barn til å vise respekt og medmenneskelighet? Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Mazyar Keshvari, som selv har innvandrerbakgrunn, tar jo til orde for at frivillige organisasjoner og idealistiske helsearbeidere nektes å gi ulovlige innvandrere helsehjelp. I stedet skal helsearbeiderne melde syke til politiet. Mazyar Keshvari er fast vikar for Siv Jensen på Stortinget, sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen, og er innvandringspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet. Jeg tar ham på alvor og vil ikke betrakte dette som soloutspill. Som stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsmann målbærer han Frp's politikk. Han er valgt av folket og Frp's medlemmer for å være deres talsmann.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Og hva så? - vil noen hevde, de er jo her ulovlig og skal kastes ut! Lovlig eller ulovlig. Medmennesket i oss må evne hjelpe syke og hjelpetrengende, enten de er innen- eller utenfor loven. Hos oss gis forbrytere helsehjelp. I USA, på death row, gis selv dødsdømte helsehjelp mens de venter på fullbyrdelsen. Jeg trodde alle, i 2014, visste at legen håndterer pasienter og at politiet bortviser de som har ulovlig opphold. Det er med andre ord en klar rollefordeling. Vi får håpe at syke innvandrere tør å oppsøke lege, selv etter Frp's utspill.

Kan det være slik at Frp's strategi er å la populismen råde i det offentlige rom, mens partiet i regjering opptrer «ansvarlig» i skyggen av Høyre? I påvente av at populismen gir større oppslutning, vil kanskje et styrket Frp, etter 2017 åpne «glemselens skuff», fylt med umenneskelighet og forakt?

I så fall vil vel kanskje støttepartiet KrF sørge for at helsepersonell innvilges reservasjonsrett mot å gjennomføre Frp's politikk ...