DEBATT

Debatt: Muslimske stater

Behovet for demonisering av muslimer

Vestlige regimer har aktivt  bidratt til destruksjon av muslimske stater. Vi trives godt med å «bombe deres land», men får sjokk når de vil «bombe oss». 

HJEM FRA IRAK: Mandy Patinkin (t.v.), Claire Danes og Damian Lewis har hovedroller i den amerikanske tv-serien «Homeland», som blant annet sendes på TV
2. Foto: TV  2
HJEM FRA IRAK: Mandy Patinkin (t.v.), Claire Danes og Damian Lewis har hovedroller i den amerikanske tv-serien «Homeland», som blant annet sendes på TV 2. Foto: TV  2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hollywood har i likhet med amerikanske medier mistet mye av sin selvstendighet de senere årene, og blitt et ensidig talerør for USAs eliter. Omtrent samtlige filmer inneholder en overraskende grad av propaganda med rasistiske og religionsfiendtlige undertoner som åpenbart har til hensikt å svartmale enkelte etniske grupper, de muslimske i særdeleshet. Serien «Homeland» er et eksempel – man snakker kronisk nedsettende om nasjoner «vi ikke liker», som Pakistan, Afghanistan, Iran, Israel, Syria, Libya.

Den synkroniserte demoniseringen av «folkeslag vi misliker», inneholder en rasetenkning med sterke sosialdarwinistiske undertoner. Noen anses som «bunnsjiktet i utviklingen» og vi selv plasserer oss selv «på toppen av de opplystes rangstige» med «styreformer som bør herske i hele verden». Arabiske land er «fattige, usiviliserte», mens vi i Vesten er «de rike» til tross for at muslimske land før USAs invasjoner var både rike og i sterk vekst med utjevning av klasseforskjeller. Irak og Syria er gode eksempler, likeledes Libya før Natos militærkupp – landet var Afrikas rikeste og mest velutviklede, ifølge FN. Dette vet vestlige mennesker ofte lite om. Vi skriver sjelden om andres rikdom, bare om vår egen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer