LEDER

Behovet for norsk språk

Dagbladet mener: Det er positivt at kulturminister Trine Skei Grande vil forlenge og utvide avtalen om fastpris på bøker.

UTVIDELSE AV FASTPRISPERIODEN: Retningen er riktig fordi den gir bedre forutsigbarhet i utgivelsene av norsk fag- og skjønnlitteratur. Hensynet til bredden i norsk litteratur og språk er prioritert foran ren markedstenkning. Forlengelse av fastprisperioden fra kulturminister Trine Skei Grande er positiv, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UTVIDELSE AV FASTPRISPERIODEN: Retningen er riktig fordi den gir bedre forutsigbarhet i utgivelsene av norsk fag- og skjønnlitteratur. Hensynet til bredden i norsk litteratur og språk er prioritert foran ren markedstenkning. Forlengelse av fastprisperioden fra kulturminister Trine Skei Grande er positiv, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norsk språk likner en levende organisme. Slik må det være. Norsk er i stadig endring og utvikling, og tar hele tida opp i seg nye ord og begreper. Denne dynamikken viser at norsk er et fleksibelt redskap for alle typer kommunikasjon. Det berikes innenfra gjennom den nære kontakten mellom dialekter, bokmål og nynorsk, og er åpen for påvirkning fra de store og dominerende språkene. Et levende språk er grunnlaget for all kommunikasjon. Fra samtalen i hverdagen til den presisjon som kreves i mange fag og i forskning. I nyere tid har språket også en overordnet politisk funksjon: Det bidrar til å definere nasjonalstaten og sosiale fellesskap.

I dette perspektivet er den særnorske språkstriden i ferd med å bli et historisk sidespor. Presset fra engelsk er så massivt at alle gode krefter må gå sammen for å sikre at norsk holder posisjonen som det dominerende tale- og skriftspråket. Derfor er det positivt at kulturminister Trine Skei Grande vil forlenge og utvide avtalen om fastpris på bøker. Det ble annonsert på et møte med bokbransjen der også næringsminister Torbjørn Røe Isaken deltok. Det er ikke snakk om dramatiske endringer, men retningen er riktig fordi den gir bedre forutsigbarhet i utgivelsene av norsk fag- og skjønnlitteratur. Hensynet til bredden i norsk litteratur og språk er prioritert foran ren markedstenkning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.