HELLER IKKE «HELNORSK»: «Hans blonde hår, hvis det er ekte, kommer fra Baltikum», skriver artikkelforfatterne.
HELLER IKKE «HELNORSK»: «Hans blonde hår, hvis det er ekte, kommer fra Baltikum», skriver artikkelforfatterne.Vis mer

Behring Breivik er multikulturell

Hans kristne tro innvandret som kjent fra Midtøsten, og tok over for den noe mer norske troen på Odin og hans medguder.

Anders Behring Breivik kan se seg i speilet og se resultatet av multietnisitet og multikulturalisme gjennom generasjoner. Hans ariske forfedre og formødre innvandret fra Iran (Iran betyr ariernes land) og India, og tok med seg sitt indoeuropeiske språk og kultur. Hans blonde hår, hvis det er ekte, kommer fra Baltikum. Hans kristne tro innvandret som kjent fra Midtøsten, og tok over for den noe mer norske troen på Odin og hans medguder. Matvanene hans kommer fra hele verden, på samme måte som litteraturen han leser, og musikken han liker.

Det å kose seg er typisk norsk, men om han koser seg med en tre retters middag, så viderefører han en arabisk tradisjon. Den arabiske kulturen han vil bekjempe har også gitt ham et alfabet han brukte til å spre sine vrangforestillinger. Vårt gresk-latinske alfabet er nemlig bygget på tidligere alfabet fra Egypt og Midtøsten. Den samme kulturen har gitt ham en matematikk som muliggjorde produksjonen av den fatale bomba. Selv om Breivik har vist verden hvordan man kan misbruke kunnskap, så kan han ikke fornekte å være et resultat av generasjoner med multikulturalisme og multietnisitet.

Kulturmangfoldet gir grobunn for gjensidig læring, til berikelse for alle involverte. Det er ikke det samme som å si at multikulturelle møter mellom mennesker er uproblematiske. De fleste kan føle på frykten for det ukjente, men de færreste vil ty til ekstreme og voldelige midler. Denne frykten kan bli spesielt stor når det er deler av vår trosbaserte kultur og identitet vi opplever er angrepet. Og i så måte er Breivik en representant for en trist tverreligiøs konflikthistorie. De siste dagers bilder av prester og imamer side om side i en multikulturell begravelse gir oss likevel håp om en ny start. For som menneskehet har vi mye mer til felles enn det som skiller oss. Og som nordmenn gjør vi lurt i å fortsatt la oss inspirere av andre kulturer, blant annet så vi i framtida kan kose oss med mat, musikk og litteratur vi ennå ikke kjenner
[i]