Game of Thrones på HBO

Behzad stjal «Game of Thrones»-manus. Derfor er han fortsatt på frifot

Den iranske hackeren (29) er tiltalt for massivt HBO-tyveri. Men han blir neppe satt i et amerikansk fengsel.

BLE STJÅLET: «Game of Thrones» er en av verdens mest populære TV-serier, og hemmeligholdet rundt nye episoder er enormt. Det ble følgelig ramaskrik da en hacker stjal manuset til en upublisert episode av fantasydramaet. Foto: Macall Polay / HBO
BLE STJÅLET: «Game of Thrones» er en av verdens mest populære TV-serier, og hemmeligholdet rundt nye episoder er enormt. Det ble følgelig ramaskrik da en hacker stjal manuset til en upublisert episode av fantasydramaet. Foto: Macall Polay / HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I sommer ble strømmegiganten HBO utsatt for flere omfattende hackerangrep.

Nå er den iranske hackeren Behzad Mesri (29) tiltalt for et av de digitale innbruddene. Tiltalen omfatter svindel, utpressing og identitetstyveri, melder New York Times.

Mesri skal ha stjålet hele 1,5 terabyte data fra HBO, inkludert et manus av en upublisert «Game of Thrones»-episode. Han skal deretter ha forsøkt å utpresse HBO for seks millioner dollar, noe som tilsvarer om lag 50 millioner norske kroner, og gradvis lekket upubliserte manus og episoder på nett.

Men 29-åringen blir neppe satt i et amerikansk fengsel med det første.

I Iran

Grunnen til det er at Mesri befinner seg i hjemlandet Iran, der det kan bli vanskelig for amerikanske myndigheter å få tak i ham.

Statsadvokat Joon H. Kim ved New Yorks sør-distrikt beskriver det som «lite sannsynlig» at amerikanske myndigheter vil klare å arrestere 29-åringen, som tidligere har jobbet som hacker for det iranske militæret.

SISTE EPISODE: Her er en sniktitt på finalen av «Game of Thrones» sesong 7. Neste - og siste -sesong er ventet i 2018 eller 2019. Video: HBO Vis mer Vis mer Vis mer

Han påpeker samtidig at hackeren er etterlyst av F.B.I., noe som vil gjøre det vanskelig for ham å reise internasjonalt, skriver NY Times.

Kim kostet for øvrig på seg en aldri så liten «Game of Thrones»-referanse i en offisiell uttalelse om hackerangrepet, skriver LA Times.

- Amerikansk oppfinnsomhet skal dyrkes og feires - ikke hackes, stjeles og bli holdt mot løsepenger. For hackere som tester vårt løfte om å beskytte vår intellektuelle eiendom - selv for dem som gjemmer seg bak tastaturer i land langt borte - vil vinteren komme til slutt.

«Winter is coming», eller «Vinteren kommer», er en setning som er velkjent for alle «Game of Thrones»-fans. Vinteren har vært varslet helt fra første sesong, og i den nyeste sesongen gjorde den kalde årstida for fullt sitt inntog i serien.

Sony hacket

KRITISK: Det har skapt sterke reaksjoner etter at Sony valgte å trekke kinovisningene til komedien «The Interview» som følge av trusler og avsløringer hackere har gjort overfor selskapet. Nå slenger Obama seg på. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Hackerangrep mot TV- og filmselskaper er intet nytt de siste åra.

I desember 2014 ble filmselskapet Sony Productions hacket. Hackergruppa, kalt Guardians of Peace, krevde at studioet trakk storfilmen «The Interview», som gjør narr av Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

Hackerangrepet og truslene mot Sony førte først til at Sony kansellerte visningen av den satiriske komedien. Filmen ble seinere sluppet på nettet og utvalgte kinoer i USA.

I vår ble HBO-konkurrenten Netflix utsatt for trusler, da en hacker hevdet å ha stjålet hele den nye sesongen av «Orange Is the New Black». Hackeren krevde da et uspesifisert pengebeløp for å unnlate å publisere serien før strømmetjenestens planlagte premiere to måneder seinere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer