Beibiføllets evangelium

Yoguttenes Onge Anka løfter nyfødte hester inn i den norske raplyrikken.

YOGUTTENE:  Handerrelinni, Jenny Skavland, Onge Anka og Idol Tone dyrker alt som skinner og er nytt.  Foto: Paul Laukli/Oslo Records.
YOGUTTENE: Handerrelinni, Jenny Skavland, Onge Anka og Idol Tone dyrker alt som skinner og er nytt. Foto: Paul Laukli/Oslo Records. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En sjelden gang kan man tidfeste det nøyaktige øyeblikket da en kunstner ankommer. Fra da av er han der, midt iblant oss, som en kraft å regne med. Gjør han noe annet stort senere, vil man kunne nikke innforstått: «Han, ja! Vi kjenner til ham! Det var han som... » Ja, nettopp.

Et slikt øyeblikk finner sted nøyaktig halvveis inn i det midterste verset på den midterste sangen fra Yoguttenes EP «D'Sant», sluppet midtsommers 2013. Det er Onge Anka — oppkalt etter Anna, ikke Kalle — som rapper.

Når man snakker om Yoguttene, er det gjerne naturtalentet HanderreLinni og den smått geniale improvisatøren Jenny Skavland man pleier å nevne først. Også Idol Tone trekkes tidvis frem, ikke minst på grunn av det fine førsteverset hans på kvartettens hittil største (om enn relativt beskjedne) radiohit, «Før$te Gang». Men i gruppesammenheng tilfører den tidvis atale Onge Anka den lille dosen beskhet som får den relativt snille kvartetten i balanse, slik at kontrastene de opererer med blir tydelige nok. Og på «Trapen E» overtar han hele sjappa.

Anka åpner verset sitt ved å forkaste boklig lærdom, bare for å annektere et Bjørnsonsitat: «Eg velger meg april, for eg syns at hon er skjønn.» Grønnfargen betyr selvsagt noe ganske annet her enn hos landshøvdingen, som neppe var opptatt av marihuana, men det bringer også inn et visst vårmotiv i verset, et løfte om skjønnhet og sevje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer