Debatt: Kina og Hongkong

Beijing, la Hongkong være i fred

Som folkevalgte for søsterpartiene Venstre og The Democratic Party of Hong Kong står vi sammen med demonstrantene som kjemper for sin frihet.

MASSIVE DEMONSTRASJONER: I flere uker har innbyggere i Hongkong protestert mot myndighetene. I midten til venstre artikkelforfatter Ted Hui og til høyre Guri Melby. Foto: Privat
MASSIVE DEMONSTRASJONER: I flere uker har innbyggere i Hongkong protestert mot myndighetene. I midten til venstre artikkelforfatter Ted Hui og til høyre Guri Melby. Foto: PrivatVis mer
Meninger

Tåregassen fra politiet sprer seg i de trange gatene i Tsim Tsa Shui, hvor turister og innbyggere vanligvis handler i butikker og slapper av i parken. I finansdistriktet Sheung Wan slår gummikuler inn i folkemengden.

Maskerte gjenger med køller og batonger stormet t-banestasjonen Yuen Long og banket opp demonstranter og forbipasserende. Opprørspoliti angrep og arresterte en kvinne i hovedgaten Nathan Road, kledd i hvitt og uten beskyttelsesutstyr. Da Ted og en annen politiker ba dem la henne gå, måtte de ta på seg gassmasker da politiet mistet kontrollen og avfyrte tåregassgranater. En annen kvinne ble truffet av et prosjektil fra politiet, og vil mest sannsynlig miste synet i det ene øyet sitt. Forrige uke møtte folk opp på flyplassen med øyelapper for å demonstrere og på den måten vise sin støtte til henne.

Byen reiser seg, men blir møtt med vold.

Hundretusener av innbyggere i Hongkong demonstrerer mot Kinas forsøk på en stille maktovertakelse. Det startet med et lovforslag som åpnet for utlevering av etterlyste personer til Kina. Nå krever folket garantier for rettighetene sine.

For Ted handler ikke dette bare om forholdet mellom Kina og Hongkong. Siden demonstrasjonene i 2014, kalt «Paraply-bevegelsen» ikke førte fram, har mange i byen følt desperasjon. De er redde for at dette kan være siste gangen de får demonstrere åpent. Neste gang kan Beijing ha innskrenket rettighetene deres. Det er pessimisme og sorg i byen, som kommer til syne i demonstrasjonene. Ted vil fortelle barna sine en dag at han sto på riktig side av historien, uansett hva det ender med, og er ute i Hongkongs gater sammen med folket.

Som folkevalgt i et fritt, demokratisk land så er det mitt ansvar å støtte andre som kjemper for det samme et helt annet sted i verden, og fordømme vold mot fredelige demonstrasjoner. Derfor samlet jeg før sommeren parlamentarikere fra Høyre til Rødt for å støtte demonstrantene. Nå jobber jeg for å få med meg våre liberale søsterpartier fra hele verden for å gi en tydelig beskjed om at folk skal få bruke sine demokratiske rettigheter. Og jeg er klar på at regjeringen må fordømme ethvert forsøk på militær innblanding.

Massive politistyrker har nå slått leir i Shenzhen, langs grensen til Hongkong. Det er vanskelig å si hvor reell trusselen er, men det er uansett ment som et klart budskap til befolkningen: «Føy dere, ellers bruker vi makt.»

Myndighetene i Beijing har advart folk i Hongkong om at det kan stille byen i en alvorlig situasjon om protestene fortsetter, og beskriver protestene som «terrorisme». Sannheten er at Kina har nøkkelen til å gjenopprette ro og orden i Hongkong, idet protestene går inn i ellevte uke med kaos og usikkerhet. Kina har de siste årene jobbet for å innskrenke grunnleggende rettigheter for folk i Hongkong. By-regjeringen har ikke klart å stå imot presset, og det ser ut som de støtter Beijings linje.

Myndighetene slo ned på Paraplybevegelsen som reiste seg mot Kina i 2014, og siden har vi sett et stadig mer ambisiøst regime i Beijing. De har forsøkt å innskrenke frihetene som Hongkongs innbyggere har hatt siden byen ble gjenforent med Folkerepublikken. Istedenfor å skylde på «utenlandsk innblanding», bør kinesiske myndigheter innse at de er hovedårsaken til de demonstrasjonene vi nå opplever. Beijing må respektere Hongkongs autonomi og stoppe volden som i dag preger bybildet.

Folk demonstrerer ikke for å nøre opp under vold eller usikkerhet, de gjør det fordi de ser det som sin siste mulighet til å kjempe for rettighetene sine. Det er deres framtid det handler om.

Våre to søsterpartier kommer til å fortsette arbeidet vårt på hver side av kloden. Som folkevalgte kan vi ikke holde oss i ro mens folk tar til gatene for å kjempe for rettighetene du og jeg tar for gitt. Vi står sammen med Hongkongs innbyggere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.