Being Spike Jonze

Spike Jonze er mannen bak musikkvideoer med Bjørk, Sonic Youth og Fatboy Slim. Nå har han lagd sin første film, «Being John Malkovich» som har premiere i dag. Handlingen foregår inne i hodet til den kjente skuespilleren.

FOR SPIKE JONZE gikk veien til Hollywood gjennom John Malkovichs hode. Etter den bisarre debutfilmen har den mest innovative MTV-regissøren på nittitallet blitt Glitterbyens nye pengemaskin. «Being John Malkovich» har blitt en utflippa krysning av Monty Python, Alice i Eventyrland og Kafka.

«En av de mest originale komedier jeg har sett» skrev Mårten Blomkvist i den svenske avisa Dagens Nyheter. Han var bare én av stemmene i filmkritikernes unisone hyllingskor da filmen hadde Sverige-premiere forrige fredag.

- Oh, cool! sier Spike Jonze på en telefonlinje fra Los Angeles. Skategutten som nærmer seg trettiårskrisa har nettopp kommet hjem fra ferie med kona Sofia Coppola.

DU KAN HA SETT HAM i actionfilmen «Three Kings», som soldat sammen med George Clooney og Ice Cube. Spike Jonze gjorde sin første store filmrolle som en varmhjertet, Judas Priest-diggende sørstatsboer på gulljakt under Golfkrigen. Til tross for at han har surfet på mediabølgen siden han begynte som ung skateboard-journalist, føler han seg ennå ikke vel i rampelyset. Det sies for eksempel at agenten hans måtte leie inn paparazzifotografer for å fotografere ham.

Akkurat som «Being John Malkovich» er en surrealistisk lek med identiteter, elsker Jonze å leke med imagen sin. Den nye favorittsporten hans er å legge ut feilspor for journalister. Under et intervju med magasinet «Spin» arrangerte Jonze en slåsskamp med et menneske som skulle forestille en misfornøyd popvideokunde.

- Til å være en skate- og sykkeldust er Jonze veldig smart, konstaterer Malkovich.

Også filmens produsent, R.E.M-sangeren Michael Stipe, mener at Jonze skiller seg fra middelmådige regissører. Takket være den frigjorte hjernen sin, sier Stipe.

- Han ser ingen hindringer. Og hvis han ser dem, så forstår han dem ikke.

Ut av medietåka framtrer bildet av en anarkistisk personlighet som gjør yoga til lunsj og bytter identitet til middag. Dersom filmens hovedspørsmål er «Er Malkovich Malkovich?», så finnes det en gåte som er enda større: «Er Spike Jonze Spike Jonze?»

Svar: Nei.

FOR EGENTLIG BLE HAN FØDT som Adam Spiegel, arving til en postordrekonge med milliardkonto. Navnet har han lånt fra en Men Jonze nekter å være en Spiegel. Ryktene sier at Jonze og filmens mystiske manusforfatter, Charlie Kaufman, er ett og samme menneske. Jonze nekter for det også.

- Haha, jeg ønsker jeg kunne skrive like begavet og morsomt som Charlie. Jeg leste Malkovich-manuset for første gang for fire år siden. Men jeg antar at Charlie føler seg litt ubekvem i det offentlige livet.

- Så, Charlie Kaufman er Charlie Kaufman?

- Javisst! Han er en helt utflippa fritenker med fantastiske ideer. Det beste med manuset til Charlie er at det funker på så mange ulike nivåer samtidig.

Men Spike Jonze vil ikke snakke om noen av disse nivåene. I stedet glir han unna med intetsigende, pubertale nerd-fraser, som alle begynner med «I don't know, but...», «Like you know...» og «Yeah, I guess...»

- Jeg er ikke så veldig hypp på å beskrive hva filmen handler om, konstaterer Jonze.

OKAY. SÅ VI TAR DET fra begynnelsen: John Cusack gjør rollen som Craig, en mann som er nødt til å ta jobb på et ødslig arkiv i en av New Yorks skyskrapere. Bak et arkivskap oppdager han, tilfeldigvis, en skjult portal. Den viser seg å være inngangen til John Malkovichs bevissthet- «et metafysisk rottereir». I femten minutter får man oppleve verden gjennom øynene til Malkovich før man slynges ut i en grøft ved motorveien i New Jersey. Da får Craig en lysende forretningsidé: «Bli snyltedyr i hodet til John Malkovich for 200 dollar!» Dette er bare begynnelsen på en utflippa intrige, der Malkovich blir et redskap for kompliserte seksuelle drømmer og jakten på det evige liv.

«BEING JOHN MALKOVICH» kan også sees som en intelligent satire over vår tids «starfucker-kultur» der alle vil være kjendiser _ eller i det minste noen annen enn seg selv. Men fremfor alt beviser filmen at Malkovich er den morsomste skuespilleren i verden. Publikum får se hvordan Malkovich varmer opp rester av kinamat, leser Wall Street Journal, snakker med kompisen Charlie Sheen og prøver og bestille «vintergrønne» badehåndkler.

- Jeg må innrømme at jeg og Charlie Kaufman hadde fordommer mot Malkovich; vi trodde han skulle være en pretensiøs streiting. I stedet viset det seg at han hadde en perverst god humor, sier Jonze og ler.

Selv trodde Malkovich først at det var en sinnssyk person som hadde skrevet manuset. Men han kunne ikke unngå tenne på ideen.

ALLEREDE I 1994 sanket Jonze stilpoeng, da han fikk de hvite middelklasse-hiphoperne Beastie Boys til å lage en parodi på 70-tallets politiserier;Beastie Boys hadde homsebarter og speilsolbriller i videoen til «Sabotage». Fra da av har han jobbet med artister som Bjørk, Sonic Youth og Fatboy Slim. Men «Being John Malkovich» har hverken djerv kameraføring eller popvideoklisjeer.

- Som regissør til filmer må du være vakthund for hele inspillinga Man må klare å holde hundre manussider i hodet samtidig. Hvis du misser en detalj er det kjørt. Jeg vet ikke hvordan musikkvideogenerasjonen kan påvirke filmbransjen, men jeg er nysgjerrig på hvilke filmer engelske Chris Cunningham og svenske Jonas Åkerlund kommer til å lage.

AKKURAT NÅ JOBBER Spike Jonze med å sy sammen et nytt Kaufman-manus som skal spilles inn i mai. «Human nature» handler blant annet om en kvinne som dyrker hår over hele kroppen sin.

- Man kan si at den handler om fire desperate, ensomme mennesker. Det er en like absurd miks som i Malkovich-filmen Vi skal prøve å få den med til Cannesfestivalen neste år.

- I hvems hode skulle du selv ha likt å tilbringe femten minutter?

- Hm - . Interessant spørsmål. Men jeg er faktisk ikke så nøye på det - jeg kunne i prinsipp tenke meg å gå inn i hodet på hvem som helst.

Tekst: Nicholas Wennö. Oversatt og bearbeidet av Line Blikstad og Ingvild H. Rishøi.

Eksterne lenker

Spike-nyheter Filmografi

Uoffisiell hjemmeside

Spike Jonze - diskusjonsforum

Michael Stipes rapport fra Fatboy Slim-settet

Spike-lenker

Skateboard-Spike

BESTIS MED BEASTIE: Spike fikk barter på Beastie Boys i videoen «Sabotage» i 1994.
JOBBET MED BJÖRK: Jonze står bak videoen "It's so quiet".
MED KONA PÅ FESTIVAL: Spike Jonze fikk massiv oppmerksomhet på årets Sundancefestival.