Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Beinhard maktkamp

MEDIER: Det foregår i disse dager en rå maktkamp om norsk TV-framtid. Kampen går mellom Trond Giske og Kulturdepartementet og de tre felllessøkerne til digitalt bakkenett. NRK, TV 2 og Telenor sammen gjennom Norsk Televisjon (NTV) eneste søker til å drive et digitale bakkenettet. De har krav på et svar fra departement innen 30. mai.

Men Trond Giske presser søkerne beinhardt for å få flere innrømmelser fra de tre før han gir tillatelse. De siste dager har kampen blitt utkjempet i full offentlighet for dem som har vært til stede på Mediedagene i Bergen. Mediedagene åpnet onsdag, og hovedattraksjonen har vært tungvektskampen mellom kulturstatsråd, TV-sjefer og Telenor.

Med bare én søker, har Giske lite annet å spille på enn sin erklærte trussel om slett ikke å tildele noen konsesjon for omgjøring av fjernsynssendingene til en digital plattform. Giske frykter, med god grunn, at tilbudet fra de tre parterne åpner for en for kommersiell drift. Særlig har dette gått på tre ting: Krypteringen av NRK-signaler, innføringen av TV 2 som betalkanal fra 2009 - og prisen på de svarte boksene vi forbrukere må kjøpe for å ta inn signalene.I går meldte Bernander offentlig, om motstrebende, at NRK kan la være å kryptere sine signaler. Krypteringen ville satt en effektiv stopp for tyvkikking på NRK, men de ville også lukket TV-sendingene til bare dem som registrerte seg og fikk tilgangskort. Men TV 2 har ennå ikke meldt at de vil bøye av fra sitt ønske om å ta betalt. Og uten TV 2 som gratiskanal vil gratistilbudet til TV-seere skrumpe dramatisk inn. Kampen vil fortsette fram mot fristen 30. mai. Spørsmålet er om det blir Giske eller Valebrokk som først får nerver og gir etter.

Spørsmålet om boksenes pris er et forbrukerspørsmål. Billige, enkle bokser kan levere en minimumsløsning til dem som er fornøyd med dagens tilbud, men Telenor, TV 2 og NRK ønsker seg dyrere minimumsbokser, der de kan få lokket med seg folk til å betale for et større TV-tilbud. Dersom ingen bøyer unna, kan resultatet bli en tredje utlysning av konsesjonen. Og imens står gamle analoge TV-master og ruster.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling