Beinkaldt bileventyr

- Kan ikke du gjøre meg en tjeneste? Jeg har et doglass som må tømmes, skjønner du...

«XL»s to meter lange Kristopher Schau er inne i det fjerde døgnet som frivillig innesperret i en 81-modell Opel stasjonsvogn. Mannen som er kjent for mye god mat blandet sammen på en ekkel måte, er midt oppi en utfordring større enn fløtegrøt tartar. Da 100 timer av styrkeprøven gjensto, fikk Dagbladet et innblikk i hans svært kalde tilværelse. Kristopher Schaus åpningsreplikk tok livet av enhver tanke om at eimen i bilen skyldtes gammel svette.

- Kan du ikke gjøre det'a?
Vi kjører til en Statoil-stasjon. Kristopher kjører pent og kontrollert. Terningene i frontruta har han tatt ned, fordi de sperret for utsikten. Nå trenger han mer bensin, og har litt vanskelig for å fylle tanken selv. Det får han hjelp til, men med klar beskjed om at do-glasset må han ordne på egen hånd.

Nansen og jeg

Det er forståelig at den unge, altetende «XL»-medarbeideren med gryende kultstatus, trenger hjelp gjennom den ukelange biltilværelsen. Regelen er klar: Schau skal ikke, under noen omstendigheter, forlate innsiden av Opelen med beina. Og dette skal foregå helt uten det kollega programleder Espen Thoresen kaller Guinness-juksepauser, altså fem minutter til å strekke på beina.

På spørsmål om hvorfor han er villig til å utsette seg for en slik iskald, stivmusklet tortur, svarer Schau med å spørre om hva som drev Nansen eller Amundsen på sine ferder mot polene.
- De gledet seg til å ta fatt, og hadde det ikke vært så jævlig kaldt, hadde jeg gledet meg også, sier Schau, godt innpakket i røde teddyvotter og teknikerjakke.

Full kontroll

Jevnt over koser han seg, og den mye omtalte doproblematikken har gått glatt.

- Jeg spiser ikke så veldig mye, og på den måten trenger jeg ikke gå så ofte heller, sier Kristopher om den saken, og det virker som han har full kontroll over alle sidene ved billivet. Bortsett fra den bitende kulda.

Bilen har han greid å holde sånn noenlunde rein, og han har fått en presenning til å dekke til glippene som sørger for den snikende trekken.

- Du har ikke overveid å parkere i en varm garasje om natta?

- Sånn at alle kan si at jeg blir sydd puter under arma på?

Litt kjedelig

Mesteparten av tida står bilen parkert på Bislett, og Kristopher klarer ikke helt å finne på ting å gjøre. NRK stiller med mat og bensinkort, og det blir vanskelig å fylle dagene.

- Jeg prøver å sove en del, men klarer sjelden å sove mer enn tre timer av gangen, sier han og legger til at pirattaxiplanen ikke er satt ut i livet for fullt ennå. Han synes faktisk det er kjedelig å kjøre.

Og når han slipper ut:

- Da tror jeg at jeg kommer til å prioritere en dusj, sier Kristopher Schau etter sine tre første bilfaste døgn. Til nå har nemlig den eneste intimvasken foregått parkert i et mørkt smug med våtservietter som eneste hjelpemiddel.