Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Beintøff kamp for «Elling»

LOS ANGELES (Dagbladet): «Elling» får beintøff kamp under årets Oscar-utdeling, men nominasjonen åpner nye dører for filmen i USA og verden rundt. - En Oscar-nominasjon er en gyllen mulighet, sier redaktør i Movieline, Heidi Parker, til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden filmen ble vist for Oscar-akademiets medlemmer, har agent Fredell Pogodin hatt en god følelse for «Elling».

- Responsen var sterk, sier Pogodin, som også gjorde en god jobb da «Søndagsengler» ble nominert i 1997. Grytidlig i går morges Los Angeles-tid kunne hun igjen slippe jubelen løs da lista over de nominerte for beste fremmedspråklige film ble offentliggjort sammen med de øvrige Oscar-nominasjonene i Hollywood.

- Men det viktigste nå er at det amerikanske publikum faktisk kan få sett filmen. Få «Elling» ut i en fart. Vi er nysgjerrige på filmen. Jeg kan ikke vente til å se den, sier den halvt norske redaktøren i Movieline, Heidi Parker, til Dagbladet.

Tøff kamp

I år var hele 51 bidrag til vurdering i kategorien beste fremmedspråklige film. Det er rekord, og det faktum at Elling ble plukket ut blant de fem nominerte, er i seg selv en stor prestasjon. Ikke minst med en beskjeden Oscar-kampanje i Hollywood-målestokk. Bare en halv million er brukt til å «selge inn» filmen. «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre» har et Hollywood-budsjett på flerfoldige millioner dollar. Filmen er nominert i fire kategorier, men den store hypen taler imot filmen, og regnes som en fordel for «Lagaan» fra India, den argentinske «Son of The Bride», den bosniske produksjonen «Ingenmannsland» og vår egen «Elling».

- Filmen om «Elling» er en ordentlig «feel good»-film, noe som vi trenger i disse tider. Jeg er svært stolt over filmen, og at vi fikk en nominasjon, sier Pogodin, som overfor Dagbladet i går kveld ikke ville spekulere om «Elling»s sjanser til faktisk å få Oscar-statuetten.

- Vinner ikke

Movieline-redaktør Heidi Parker har verken sett eller hørt noe om «Elling». Til tross for det tror hun at «Elling» ikke har en sjanse mot «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre» og ikke minst «Ingenmannsland».

- USA er i krig nå, og Oscar-akademiet vil gi en statuett til en film som behandler temaet krig. Jeg tror derfor «Ingenmannsland», som også vant Golden Globe, slår «Elling».

- Men uansett: Å bli nominert er i seg selv en stor seier. Dette er en stor mulighet for filmen, og en fin dag for norsk film generelt, understreker Parker.

PESSIMIST: - Selv om jeg verken har sett eller hørt noe som helst om «Elling», tror jeg «Ingenmannsland» vinner. USA er i krig, og akademiet vil gi en statuett til en film som behandler temaet, sier Heidi Parker, redaktør i Movieline, til Dagbladet.
Hele Norges coronakart