Bekjemp den falske politilojaliteten

Politiets organisasjoner, og ikke minst Politiets Fellesforbund, må nå bekjempe den falske politilojaliteten istedenfor å forfølge forskere som tar opp politiets arbeidsmetoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er aktuelt med en endring av reglene for det spesielle etterforskningsorganet, SEFO, som etterforsker straffesaker hvor en ansatt i politiet er mistenkt.

Det foreligger et omfattende lovforarbeid. For det første er det en utredning ved en arbeidsgruppe oppnevnt av riksadvokaten i samråd med Justisdepartementet. Leder for gruppen har vært lagmann Anne Lise Rønneberg. For det annet foreligger det en undersøkelse om SEFO av en lærer ved Politihøgskolen, cand.polit. Gunnar Thomassen.

Arbeidsgruppens utredning har vært til høring, og det foreligger uttalelser fra bl.a. politiets hovedorganisasjon (Politiets Fellesforbund) og Politidirektoratet.

En bemerkelsesverdig side ved både arbeidsgruppens utredning, Thomassens undersøkelse og de to høringsuttalelsene, er at ingen av dem kommer inn på hovedårsaken til at langt over 90 prosent av SEFO-sakene blir henlagt. Arbeidsgruppen nevner en rekke forhold som den mener kan forklare den høye henleggelsesprosenten, uten å rette søkelyset på den omstendighet som etter alt å dømme i særlig grad leder til henleggelse: at de fleste ansatt i politiet heller forklarer seg falskt fremfor å fortelle sannheten når mistenkte er en kollega.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer