MINST NI DØDE: Aksjonen mot Gaza-båten «Mavi Marmara» ble dødelig fordi aktivister forsøkte å lynsje våre soldater, hevder den israelske amassadøren. Foto: AFP
MINST NI DØDE: Aksjonen mot Gaza-båten «Mavi Marmara» ble dødelig fordi aktivister forsøkte å lynsje våre soldater, hevder den israelske amassadøren. Foto: AFPVis mer

Beklagelig og unngåelig

Bare ett av seks skip slåss mot de israelske soldatene.

|||GAZA-BÅTENE: Anstendige mennesker beklager de dødelige konsekvensene av at det israelske forsvaret (IDF) stoppet flåten til Gaza. Men det bør erkjennes at på skipene var folk som ikke kan sammenlignes med Mor Theresa, Gandhi og Martin Luther King.

Bare ett av seks skip, Mavi Marmara, slåss mot de israelske soldatene. Slåsskjemper fra den tyrkiske pro-al Qaida, pro-Hamas og pro-Islamsk Jihad NGOen IHH, mistet retten til å kalles fredsaktivister ved forsøket på å lynsje våre soldater. De forrådte også de ikke-voldelige aktivistene som var med dem. Målet var ikke å bringe varer til Gaza, men å bryte den israelske blokaden. Varer slippes inn til Gaza via Israels grenser, med ett forbehold: At det ikke kan brukes i terrorisme.

HVORFOR BLOKADE? En nabo som Hamas-styrte Gaza hadde fått alle land til å stenge sine grenser, ikke bare Israel og Egypt. Siden det er Hamas — en av de verste terrororganisasjonene i verden idag — som er ansvarlig for denne krigssituasjonen, er det også Hamas som er ansvarlig for blokkaden. På samme måte er alle som støtter dem ansvarlige for hva som hendte på flåten.

Ulovlig operasjon? Overdreven maktbruk? Nei. En sjøblokade mot en fiendtlig nabo er lovlig etter internasjonal lov. Det er også lov å stoppe skip som har intensjon om å bryte blokaden i internasjonalt farvann. Aktivistene ombord på Marmara forteller at Israels soldater skjøt med malings- og gummikuler før de brukte skarpt. Dette i forsvar av egne liv og som siste utvei.

IRAN PREKER, i likhet med Hamas og Hizballah, åpenlyst Israels ødeleggelse. Irans atomprogram har til hensikt å utslette Israel, og mens fokus er på flåten er det enklere for Iran å fortsette sitt program uforstyrret.

Et mønster blir klarere: Israels fiender er utrettelige i sin demonisering og delegitimisering av landet. Målet er at det ikke kan forsvare seg selv uten samtidig å risikere verdens vrede. Krigene i Libanon og Gaza viser dette tydelig: Hizballah og Hamas (støttet av Iran og Syria) er ute av stand til å slå Israel militært. Derfor bruker de med overlegg sivile som menneskelige skjold, for å vise frem sivile ofre og dermed vinne verdens sympati.

ET HVERT DEMOKRATI i Israels sko ville sannsynligvis handlet på samme måte. Israel er langt fra hevet over kritikk, men landet fortjener mer forståelse og færre domfellelser basert på feilinformasjon og ensidig tilnærming.

På bakgrunn av denne tragedien, som kunne vært unngått, burde «Free Gaza» sette søkelyset på å befri 1,5 millioner palestinere fra det undertrykkende terrorregimet til Hamas. Da vil fred mellom palestinerne bli mulig, og forhåpentligvis også mellom israelere og palestinere.