Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ønsket kunst fjernet:

- Beklager, beklager, beklager

Tommy Sharif sier unnskyld etter oppfordring til hærverk i Kristiansand.

UNNSKYLD: Tommy Sharif beklager for at han utlovet dusør for de som fjernet utsmykningen i gågata i Kristiansand. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Dagbladet skrev mandag om Tommy Sharifs nylige initiativ til fjerning av kunst i Kristiansand. «Dekkongen» utlovet i et innlegg på Facebook en dusør i form av et sett med flunkende nye dekk for den som måtte ta på seg oppdraget med å rive ned installasjonen «Ord i gaden» i Kristiansands gågate.

Nå sier han unnskyld.

«BEKLAGER BEKLAGER BEKLAGER», skriver han i et innlegg på Facebook, og legger til:

- Beklager til hele Sørlandet og Kristiansand for min oppførsel. Så gleder jeg meg til å besøke Kristiansand i sommer og forhåpentligvis møte forfatteren Cornelius Jakhelln og min kompis fra Kristiansand.

KLIKKER: Da Tommy Sharif skulle forklare hvor redd han ble da han så at Gunilla Persson skulle være med på «Farmen kjendis», skjedde dette. Vis mer

Så på kunstverket som et angrep

Årsaken til at Sharif ønsket installasjonen fjernet har så langt vært ukjent, men i innlegget på Facebook avslører han at årsaken var hans vennskap med forretningsmannen Einar Øgrey Brandsdal, som han mente denne innstallasjonen var et angrep på. Ett av bannerne hang rett over en av butikkene til Brandsdal.

Sharif hadde sett at noen la ut et bilde av diktet sammen med butikken til Brandsdal og skrev «memento mori», skriver han i innlegget.

- Memento mori betyr «husk du skal dø». Jeg trodde nesten ikke det kunne være sant!, skriver Sharif.

Sharif hevder at han tolket det som at noen ønsket at hans kompis snart skulle dø, skriver han i innlegget, og forklarer hvorfor han rykket ut i det som skulle være et forsvar av sin kamerat.

Provosert: Denne installasjonen i Kristiansands gågate fikk Tommy Sharif til å se rødt. Foto: Skjermdump / Facebook
Provosert: Denne installasjonen i Kristiansands gågate fikk Tommy Sharif til å se rødt. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

Risikerte fengselsstraff

Sharif har få direkte forbindelser til Kristiansand, men er en god venn av forretningsmann og blivakker.no-gründer Brandsdal. Sharif har tidligere kommentert aktivt på den omstridte Facebook-siden Sørlandsnyhetene (SN), startet av Brandsdal i 2018. Overfor NRK har Sharif tidligere uttalt at han ønsker å etablere dekkvirksomhet i byen. Dagbladet har forsøkt å nå Brandsdal for en kommentar.

Sharif ble møtt med kritikk fra flere hold, og politiet kunne opplyse om risiko for fengsel med en strafferamme på inntil 1 år for oppfordring til skadeverk.

Fungerende ordfører i Kristiansand, Erik Rostoft, gikk også hardt ut mot Sharifs oppfordring, og understreket at kunstverket representerer ytringsfrihet. Han oppfordret den mye omtalte forretningsmannen til heller å bruke sin innflytelse som kjendis til noe positivt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!