Beklager blasfemi

Natt&Dags redaktør Gaute Drevdal beklager nå bruken av en Koran-tekst som skal være årsaken til at en gjeng banket opp det de trodde var journalisten bak artikkelen om muslimsex.

Ved en feiltakelse brukte Natt&Dag et utdrag fra Koranen som bakteppe for mykpornografiske bilder av nakne jenter bare dekket av slør.

- Teksten er klippet ut av en engelsk nyhetsavis på urdu. Vi visste ikke at en liten del av illustrasjonen inneholdt ord fra Koranen. Det ble jeg gjort oppmerksom på i forgårs, sier Drevdal til Dagbladet.

Han bekrefter at journalist Bård Torgersen mottok en rekke alvorlige trusler samme dag. Seinere på kvelden ble hans uskyldige navnebror Bård S. Torgersen banket opp av en gjeng på om lag 15 personer av utenlandsk opprinnelse. De er fortsatt på frifot.

Feigt?

- Jeg er opprørt. Dette er et angrep på ytringsfriheten som er skremmende. Det burde angå hele pressestanden og alle som er opptatt av fri meningsutveksling. Artikkelen er sterkt satirisk og harselerer i alle retninger mot våre fordommer. Den retter søkelyset på kulturelle konvensjoner og fordommer, slik vi prøvde i artikkelen. Natt&Dag er imidlertid ikke tilhenger av blasfemi. Derfor beklager jeg bruken av teksten fra Koranen, sier Drevdal.

- Hva er galt med blasfemi?

- Jeg mener den ikke har noen funksjon lenger. Det er ikke morsomt. Og vi kan mistenkes for å angripe islam som religion og forfølge muslimer. Det var ikke vår hensikt.

- Er det ikke feigt å beklage dagen etter et forsøk på vold og trusler mot en av dine journalister?

- Nei, hadde jeg visst om Koran-sitatet for en uke siden, ville jeg beklaget det da også.

- Men det kan se ut som dere gir etter for mobben?

- Det er dine ord.

Treffende

Tittelen på den omstridte artikkelen i gratisavisa er «Natt&Dags guide til å få sex med muslimer» med blant annet et uthevet sitat ved siden av: «Pakistanske jenter er som jenter flest - kåte».

- Kan det ikke være at mobben bare bruker Koran-tekstene som et vikarierende motiv, mens det er innholdet i artikkelen de egentlig provoseres av?

- Det tror jeg ikke.

- Hva forteller reaksjonene om holdningene i enkelte muslimske miljøer?

- Artikkelen har truffet ømme punkt i enkelte miljøer når det gjelder kvinnelig seksualitet. Men ut ifra reaksjoner i dag fra muslimske ledere er de ikke representative.

Avhørene av vitner i nabolaget pågikk fortsatt i går kveld.

- Vi har ingen mistenkte foreløpig. Vi er fortsatt interessert i å komme i kontakt med folk som kan ha sett noe i nærheten av Enebakkveien 25, sier politiadvokat Anne Cathrine Aga ved Grønland politistasjon.

STRIDENS OPPHAV: Teksten oppe i det venstre hjørnet på denne illustrasjonen er et utdrag fra Koranen. Det skal være grunnen til angrepet på navnebroren til journalisten, ikke selve innholdet i saken.
OPPRØRT: Natt&Dag-redaktør Gaute Drevdal.