Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Aftenposten

Beklager etter Utøya-spørsmål

- Veldig taktløst og helt elendig formulert, sier Eivor Evenrud (Rødt) om A-magasinets julequiz. Nå beklager avisa.

QUIZ: A-magasinets julequiz vekker sterke reaksjoner. Foto: Lars Eivind Bones
QUIZ: A-magasinets julequiz vekker sterke reaksjoner. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Julaften publiserte Aftenposten en sak med overskriften «Julequiz: 100 spørsmål fra det siste tiåret». Saken består av ti spørsmål for hvert av åra siden 2010. Quizen ble først publisert i A-magasinets førjulsutgave.

Tre av spørsmålene knyttet til år 2011 handlet om Utøya-angrepene. Det fikk blant annet Eivor Evenrud (Rødt), leder for Oslo bystyres kultur- og utdanningsutvalg, til å reagere.

- Vi tåler 22. juli. Vi vet det skjedde i 2011, og skal aldri slutte å snakke om terroren som rammet landet. Disse spørsmålene er dog fullstendig taktløse, skriver hun blant annet på Twitter.

I tråden under Twitter-meldingen gir flere, blant annet pårørende, uttrykk for at de reagerer sterkt på spørsmålene.

- TAKTLØST: Disse spørsmålene fra Aftenpostens julequiz vekker reaksjoner. Skjermbilde: Aftenposten
- TAKTLØST: Disse spørsmålene fra Aftenpostens julequiz vekker reaksjoner. Skjermbilde: Aftenposten Vis mer

- Elendig formulert

- Det føltes ikke riktig. Spørsmålene er veldig taktløse og helt elendig formulert. Det er helt greit å ta opp 22. juli, og selvfølgelig skal man ha med det når man snakker om 2011, men dette var ekstremt klønete, synes jeg.

Det sier Evenrud til Dagbladet. Hun reagerer både på antallet spørsmål og nyhetspoengene som er vektlagt.

- Det kommer tre på rad. Det ene svaret refererer dessuten til dommen mot Breivik. Jeg synes verken dette var en nyhetsquiz eller en julequiz, bare taktløst. Disse detaljene er ting som de som ble berørt selvfølgelig vet, men det er kanskje ikke det som var viktig i nyhetsdekningen.

Hun forteller at hun i utgangspunktet er en stor quizfan, og at hun gledet seg til å bryne seg på julequizen.

- Men dette er kanskje ikke noe man ser for seg at man skal sitte og bryne seg på. Jeg synes det er ugreit med disse spørsmålene når saken kalles en «julequiz», og det er bilder fra smørkrisen og Karsten Warholm som vinner gull.

VIKTIG FILM: AUF-ederen Mani Hussaini mener Erik Poppes «Utøya: 22. juli» er en viktig film. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Beklaget

I tråden har også A-magasinets redaktør Lillian Vambheim skrevet to meldinger.

- I ettertid ser vi at spørsmålene om Utøya var i overkant detaljerte og dette beklager vi, skriver hun blant annet.

Hun sier til Dagbladet at spørsmålene var gjenstand før en grundig vurdering.

- Av 100 spørsmål, hadde vi tre om 22. juli. Vurderingen som ble gjort i redaksjonen er at det er vanskelig å lage en nyhetsquiz uten å inkludere en av de viktigste nasjonale hendelsene fra det siste tiåret. Da vi fikk reaksjoner, gikk jeg inn og svarte for hva som var vår intensjon.

- Konteksten er viktig

Hun forteller at quizen er ment som en «nyhetsquiz», i motsetning til en klassisk «underholdningsquiz».

- Vi kunne selvfølgelig kalt det en nyhetsquiz, som oppsummerer tiåret. Konteksten er viktig. Vår intensjon har virkelig ikke vært å gjøre folk opprørte. Vi har dekket 22. juli veldig tett, og det var bakgrunnen for disse tre spørsmålene.

Nå skal redaksjonen diskutere internt om det skal gjøres endringer i saken, forteller hun. Hun sier Aftenposten ikke har fått mange henvendelser knyttet til quizen.

- Vi lytter selvfølgelig til reaksjonene som kommer.

Evenrud er positiv til Vambheims beklagelse.

- Ut ifra reaksjoner fra mange av dem som er berørt, tenker jeg at den beklagelsen absolutt var på sin plass. For all del, dette er langt innafor loven og presseetikken. Men klokt var det ikke. Jeg regner med at Aftenposten har lært til neste jul, sier hun.