Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Beklager håndtrykk-spøk

TV Visjon Norges Jan Hanvold tok gjesten i hånda under mandagens sending og sa han ikke trodde på coronaviruset.

- EN SPØK: TV-pastor Jan Hanvold kaller hendelsen som skjedde under Visjon Norges TV-sending mandag for en spøk. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

«Vi får ta hverandre i handa, vi da, vi som ikke tror på coronavirus – vi tror på at vi blir smittet av Den hellige ånd. Halleluja, amen, takk og lov og pris».

Det sa Jan Hanvold under mandagens direktesending på den konservative kristne TV-kanalen Visjon Norge da han introduserte predikanten Daniel Haddal.

Det skriver Vårt Land, som omtalte saken først.

- Litt dumt

I disse dager, hvor coronaviruset sprer seg raskt, har norske myndigheter innført en rekke tiltak. Skoler er stengt, mange er i karantene og har hjemmekontor, og unødvendig kontakt frarådes.

Også håndhilsing.

- Det var en spøk. Vi ser klart og tydelig at folk skal følge helsemyndighetenes råd, sier Hanvold til Dagbladet.

- Vi hadde nettopp vasket hendene våre før sending. Det var en spøk.

- En uheldig spøk?

- Det var litt dumt.

- Forstår du at det skaper reaksjoner?

- Jeg gjør for så vidt ikke det, men jeg beklager til de som oppfattet det som noe annet.

«HELE NORGE KLAPPER»: Klokken 18.00 tirsdag kunne man høre folk klappe flere steder i landet. Initiativtakeren ønsker å hylle de som gjør en ekstra innsats for samfunnet. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Viktig å følge rådene

- Hvor alvorlig er det å oppfordre folk til å bryte reglene som dere forsøker å få oss til å følge, spør Dagbladet til Folkehelseinstituttets Line Vold tirsdag kveld.

- Det er viktig å følge rådene som gis fra myndighetene nå for å begrense smitten og få ned epidemikurven som det er så viktig å få flatet ut, sier Vold og understreker at hun kommenterer på generelt grunnlag.

- Vi ønsker ikke toppen med veldig mange smittet samtidig, da får vi mange som blir alvorlig syke og en belastning på helsevesenet som potensielt kan gi oss utfordringer, fortsetter hun.

FHI er veldig glad for at den norske befolkning ser ut til å ta dugnadsånden på alvor, sier hun videre.

- Det er utrolig høy bevissthet i befolkningen nå, sier Vold.

- Hvis jeg tar deg i hånda og tar sprit på hendene etterpå, er det ikke så farlig?

- God hygiene og god håndvask er viktig. Det er viktig å bruke sprit om man ikke har såpe og vann. Det er klart at det gjør at man minimerer risikoen for smitte, uavhengig av hva man har tatt på. Om det er hender eller bord eller terminaler. Det er ett av de tiltakene som er viktige og vil virke gjennom hele forløpet av epidemien, svarer Vold.

- Dette med god hygiene og håndvask, det fungerer hele veien gjennom epidemien, legger hun til.

HÅNDVASK: Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg fem enkle trinn for hvordan du skal få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Innsamlingssending

Mandag kveld bagatelliserte Jan Hanvold virustrusselen, samtidig som TV-kanalen tidligere har fått kritikk for å utnytte seernes frykt for viruset, skriver Vårt Land.

I slutten av februar sjokkerte Visjon Norge med en innsamlingssending hvor de fortalte seerne at de kunne donere penger for å beskytte seg mot coronaviruset. Videre hevdet de at foreldre kan beskytte barna sine mot coronasmitte dersom de donerte 2020 kroner til Visjon Norge.

- Coronaviruset er en «gnager». Det er imot dine barn. (...) Dekk dine barn med et offer og ingen ting skal skade dem. Hva venter du på? Ring nummeret på skjermen nå. Du har bare 40 sekunder på deg, sa de to programlederne, en norsk og en på engelsk, i en aggressiv innsamlingsseanse på kanalen.

Visjon Norge ønsket ikke å kommentere sendingen overfor Dagbladet.

Hele Norges coronakart