STØTTER SNÅSAMANNEN: Biskop i Tunsberg, Per Arne Dahl, var tirsdag i Oslo Domkirke i forbindelse med visning av klipp fra dokumentarfilmen "Mannen fra Snåsa" som handler om Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen. Filmen er laget av  Margareth Olin.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STØTTER SNÅSAMANNEN: Biskop i Tunsberg, Per Arne Dahl, var tirsdag i Oslo Domkirke i forbindelse med visning av klipp fra dokumentarfilmen "Mannen fra Snåsa" som handler om Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen. Filmen er laget av Margareth Olin. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Beklager, Joralf

Per Arne Dahl, biskop i Tunsberg, mener kirken bør tilby mer helbredelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg vil si beklager, Joralf. Vi som kirke har forsømt oss i forhold til den helbredende tjeneste, sier Per Arne Dahl, biskop i Tunsberg.

Tirsdag møtte han Joralf Gjerstad, Margreth Olin og sogneprest Elisabeth Thorsen til en samtale i Oslo Domkirke. Her kom Gjerstad og Olin, som begge er aktuelle i den mye omtalte filmen «Mannen fra Snåsa», med en utfordring til kirken om å delta i asyldebatten.

Ønsker helbredelse i kirken Biskopen fortalte samtidig at han mente kirken bør være mer åpen for helbredelse.

- Jeg har vært prest et langt liv, og det har vært noe puslete og defensivt i vår kirkelige praksis, som om vi ikke helt har trodd at helbredelse er mulig, sier Dahl til Dagbladet.

- Vi har vært så opptatt av å være sunne og balanserte. Jeg tror vi har vært så redd for misbruk av bønn og salving av syke, at vi har forsømt oss i bruken av denne tjenesten. Det har vært forståelig at vi har vært varsomme, men vanskelig å forsvare at vi har vært så tilbakeholdene med denne helbredende praksis, sier han.

Dahl legger til at bønn for kirken ikke handler om magi og «hokuspokus», men han mener flere bør tilby det han kaller helbredende oppmerksomhet.

- Jeg ønsker meg en modigere kirke som våger å praktisere og ikke bare komme med ord, sier han.

Tror på Snåsamannens evner Dahl er overbevist om at Gjerstad har en spesiell evne til å hele.

- Det tilhører en av kirkens oppgaver å tro på en helbredende tjeneste, og at Gud kan tilby folk nådegaver. Gjerstad er en ydmyk mann, som ikke skryter eller er skråsikker, sier han.

- Men hvordan skal kirken finne ut av hvem som har slike evner?

- Hver enkelt av oss må finne ut av hva som er våre oppgaver i livet. Joralf har vært et forbilde når det gjelder dette, sier han.

- Men tror du ikke dette kan være kontroversielt?

I OSLO DOMKIRKE: Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen, dokumentarfilmskaper Margareth Olin (t.v.) og prest Elisabeth Thorsen i Oslo Domkirke tirsdag, i forbindelse med visning av klipp fra filmen Mannen fra Snåsa.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I OSLO DOMKIRKE: Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen, dokumentarfilmskaper Margareth Olin (t.v.) og prest Elisabeth Thorsen i Oslo Domkirke tirsdag, i forbindelse med visning av klipp fra filmen Mannen fra Snåsa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jo, men det avhenger av hvordan vi snakker om det. Vi må snakke om dette, på en ikke-spekulativ måte. Jeg kommer til å fortelle videre om det jeg opplevde i går, sier han.

- Kjerneoppgave Professor Kristian Gundersen sier at han er enig med biskop Dahl i at dette ikke må diskuteres på en spekulativ måte.

Gundersen er professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo, og har tidligere uttalt seg kritisk om healing.

Han har også skrevet boka «Snåsakoden», der han går til angrep på alternativ medisin.

- Jeg synes kanskje ikke biskopen burde medikalisere mellommeneskelige problemer og snakke om helbredelse, men at det klart må være en kjerneoppgave for en kirke å ta medmenneskelig ansvar.

Professoren mener at vi må være glade for at vi er har gjennomlevd opplysningstiden, og har kvittet oss med overtro.

- Kirken har tidligere tatt avstand fra den typen helbredelse Gjerstad representerer, og har stemplet det som hedensk og overtro. Problemet med en moderne kirke som ikke lenger er autoritativ på samme måte som før, er at skillet mellom tro og overtro blir mer uklart.

- Er det noe Dahl er på vei inn i?

- Jeg håper ikke det. Men jeg synes han bør snakke om det på en annen måte enn om helbredelse, slik Gjerstad bruker begrepet.

- Antirasjonalitet - Hvorfor?

- Fordi det lett blir spekulativt, og lett blir overtro, sier Gundersen, som beskriver sitt presteideal som «potetpresten» - en som bidrar til stor grad av rasjonalitet i det norske samfunn.

- Dette er på en måte antirasjonalitet fra kirkens side, slik jeg ser det, slik de omtaler disse fenomenene. Det går på at Gjerstad påberoper seg helt spesielle krefter. Jeg tror at Gjerstad har spesielle evner på den måten at han er flink til å håndtere mennesker, slik en pianist kan håndtere et piano. Der ligger det ikke noe overnaturlig.

Ofte tomme kirker Joralf Gjerstad er glad for støtten fra biskopen da Dagbladet møter 89-åringen før gårsdagens førpremiere i Oslo.

- Dahl vil ha en fornying av det åndelige arbeidet som går ut på å helbrede folk. Det er veldig bra.

- Men fornyelse, er ikke dette å gå tilbake til noe kirken gjorde før?

- Kirka var ikke i takt med folket før, den var spesielt hard mot fattige. Og slike ting ble gjort med hat, ikke mildhet. I våre dager er ofte kirkene tomme, vi må gjøre noe nytt for å få folket tilbake, sier han.

- Vanlig menneske Rundt ham surrer flere pressefolk, og flere av dem som søker hjelp av Gjerstad som angivelig skal ha både synske og helende evner. Gjerstad hevder derimot at han er en helt vanlig mann.

- Jeg er et vanlig menneske som har mine stunder med motgang og medgang.

- Men du opplever mye medgang om dagen?

- Ja, det er storartet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer