- Beklager

Fredrik Græsvik beklager nå sin egen oppførsel.

LEGGER SEG FLAT: TV 2-profilen Fredrik Græsvik beklager sin oppførsel. Foto: Nils Christian Holst Sollie/TV 2
LEGGER SEG FLAT: TV 2-profilen Fredrik Græsvik beklager sin oppførsel. Foto: Nils Christian Holst Sollie/TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kjente TV 2-profilen Fredrik Græsvik beklager etter at han lørdag kveld kontaktet samfunnsdebattant Eirik Furuseth, etter at han ytret seg på sin egen Facebook-side.

Nå beklager TV 2-reporteren sin egen oppførsel.

- Jeg beklager overfor Furuseth, hans arbeidsgiver og også min egen arbeidsgiver TV 2. Jeg skulle selvfølgelig ikke ha sendt denne henvendelsen, og forstår at dette kan svekke tilliten til meg som journalist.

Det skriver TV 2-journalisten i en SMS til Dagbladet torsdag.

Ble kontaktet av Græsvik

Samfunnsdebattanten Eirik Furuseth var på ferietur i Italia, men fulgte med på det dramatiske nyhetsbildet og skytingen som fant sted fredag natt, hjemme i Norge. Lørdag kveld stilte Furuseth, på sin private Facebook-konto, spørsmål ved TV 2s dekning av nyhetene rundt relasjonen mellom den terrorsiktede Zaniar Matapour og Arfan Bhatti, som andre medier dekket. Deriblant VG og Dagbladet.

Ikke lenge etter at han hadde publisert innlegget ble Furuseth kontaktet av TV 2-journalist Fredrik Græsvik. Græsvik er en profilert journalist i kanalen, og har blant annet jobbet mange år som USA-korrespondent for TV 2.

Da meldingene tikket inn fra Græsvik, ble Furuseth svært forbauset, og stilte spørsmål ved Græsviks hendvendelse.

SKJERMDUMP: Dagbladet har fått tilgang på meldingsutvekslingen mellom Græsvik og Furuseth. Foto: Privat
SKJERMDUMP: Dagbladet har fått tilgang på meldingsutvekslingen mellom Græsvik og Furuseth. Foto: Privat Vis mer

Overrasket

Furuseth oppgir at han mottok en rekke meldinger fra Græsvik samme kveld. Dagbladet har sett korrespondansen mellom partene.

- Jeg ble sjokkert og tenkte først: «Hva er det her?». Jeg skjønte umiddelbart at han nå var sint for mediekritikken jeg hadde ytret på Facebook, forteller Furuseth til Dagbladet.

Nettavisen omtalte saken først.

I meldingene Dagbladet har sett, skriver TV 2-profilen at han har tatt skjermdumper av det han omtaler som trolling av skeive og muslimer fra Furuseth Facebook-side.

- Det finnes ikke et rasistisk eller homofobisk fnugg i min kropp. Det er så langt unna sannheten som man kan komme. I den grad jeg er kritisk til islam, er dette i så fall knyttet til enkeltes holdninger til homofili, sier Furuseth til Dagbladet.

Græsvik skriver til Furuseth at han har kontaktet både arbeidsgiveren hans og håndballklubben han er trener for. Arbeidsgiveren hans mottok en mail natt til lørdag.

- Græsvik hevder umiddelbart at han er i dialog med arbeidsgiveren min og håndballklubben som min ni år gamle sønn spiller for, og som jeg er pappa-trener for. Det var helt sprøtt. Jeg ble fullstendig satt ut, og jeg ser på dette som ren trakassering.

Takknemmelig

Daglig leder i Finasco, Pål Tverdal bekrefter at han fikk en henvendelse fra Fredrik Græsvik. Søndag kveld svarer Tverdal på mailen, og legger både Fredrik Græsvik og Eirik Furuseth på kopi.

I mailen skriver Tverdal blant annet at TV 2 retter her svært grove anklager mot en ansatt i Finansco, og legger til at han mener alvorlighetsgraden i eposten økes av tidspunktet den ble sendt.

- Vi i Finansco har nulltolleranse for disse type holdninger. Det virket derfor veldig rart dersom en vår annsatte skulle ha kommet med slike påstander Græsvik skriver i eposten. Hele henvendelsen virket useriøs, derfor var det viktig for meg å få en klarhet fra Græsvik og TV 2 hva som lå bak henvendelsen, sier Tverdal til Dagbladet.

Furuseth og arbeidsgiveren hans har krevd en unnskyldning og en forklaring på henvendelsene fra Græsvik. Nå er de takknemlig for at Græsvik nå kommer med en beklagelse.

FORNØYD: Furuseth er fornøyd med at Græsvik har beklaget. Foto: Privat.
FORNØYD: Furuseth er fornøyd med at Græsvik har beklaget. Foto: Privat. Vis mer

- Jeg føler saken er belyst, det har vært oppslag i alle de største avisene. Det er fint at han beklager, men verken TV 2 eller Græsvik har forklart motivet for meldingene, sier Furuseth til Dagbladet.

Græsvik vil ikke gi en ytterlig kommentar til Dagbladet.

Ser på saken internt

Tirsdag sendte TV 2 en beklagelse til Eirik Furuseths arbeidsgiver med Furuseth selv på kopi. Dagbladet har fått innsyn i korrespondansen og her skriver utenrikssjef i TV 2, Aslaug C. Henriksen følgende:

«Hei, Jeg er utenrikssjef i TV 2-nyhetene og har blitt kjent med at en av mine medarbeidere har bedt om et intervju, og at denne forespørselen ikke har blitt godt mottatt. Vi har hatt dialog med Fredrik Græsvik om dette, og konstaterer at henvendelsen er brudd med våre rutiner, og at det ikke er dekning for påstandene i henvendelsen. Græsvik burde ikke rettet denne henvendelsen til arbeidsgiver, uten en slik dokumentasjon. Dette beklager vi. Mvh Aslaug C. Henriksen, Utenrikssjef»

Redaksjonssjef for utenriks i TV 2, Aslaug Henriksen skriver i en SMS til Dagbladet at de heller ikke har mer å si.

- Vi har bekreftet at det var brudd på våre rutiner og har beklaget dette. Utover dette har vi ingen ytterligere kommentarer, skriver Henriksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer