Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bekrefter nye tv-prosjekter: - Jeg har aldri grått så mye i løpet av et år før

Dette var de mest rørerende og overraskende øyeblikkene for «Petter uteligger».

 VENNER FOR LIVET:  Petter Nyquist knyttet flere bånd til folk han møtte i løpet av sine 52 dager som uteligger i Oslos gater. Her med Svein Stang, som har blitt en god venn.
Foto: Anders Grønneberg
VENNER FOR LIVET: Petter Nyquist knyttet flere bånd til folk han møtte i løpet av sine 52 dager som uteligger i Oslos gater. Her med Svein Stang, som har blitt en god venn. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

(Dagbladet): - Jeg har aldri grått så mye som jeg har gjort i løpet av det siste året. Det har vært en emosjonell berg- og dalbane, først og fremst fordi jeg har blitt så berørt av hele prosessen. Det har vært mest gledestårer, sier Petter Nyquist til Dagbladet. 

I november 2014 forlot eventyrer og fotograf Petter Nyquist sitt trygge familieliv på Kolsås i Oslo med datteren Ingrid, som da var to og et halvt år, og samboeren Mari. Uten penger og annet enn det han sto og gikk i dro han inn til Oslo sentrum for å leve på gata i 52 døgn - med et lite filmkamera på innerlomma.

Det hele startet med en nysgjerrighet for hvordan livet som uteligger er og hvilke lysglimt de har i sin hverdag. Det resulterte i dokumentarserien «Petter uteligger», som har sin siste episode på TV 2 i dag.

Serien har vært en seersuksess og har vakt mye engasjement. Mer enn Nyquist selv hadde drømt om.

Stor respons - Det renner inn med tilbakemeldinger både på mail og på Facebook fra både rusavhengige, pårørende og andre berørte, som forteller at serien har betydd mye for dem, spesielt at de opplever at temaet ikke er like tabubelagt. Det er veldig rørende, sier han. 

I innboksen venter i skrivende stund over 500 meldinger, og Petter har planer om å svare alle, men det vil ta litt tid. Prosjektet har berørt ham i større grad enn han hadde trodd på forhånd. Han fikk seg flere overraskelser i løpet av prosessen. 

- Jeg hadde utrolig mange fordommer og vil ikke lyve på meg at jeg brydde meg noe mer enn andre før jeg startet prosjektet, men erfaringene jeg har fått har gjort mye med meg, sier han og fortsetter:

- Det handler ikke bare om å være uten primærbehov som mat og klær, men også det å kjenne på å ikke ha samme trygghet, anerkjennelse og kjærlighet rundt seg. Ting vi ofte tar for gitt. Det gikk veldig inn på meg, sier han. 

I løpet av de 52 dagene på gata har han fått flere venner for livet. De fleste har han hatt kontakt med i ettertid - noen mer enn andre. Vennskapet til Svein, som var en av de første Nyquist møtte ute på gata, ble blant annet nært i løpet av serien.

- Jeg har knyttet tette bånd til flere av dem. Det er en utfordring at de av og til kan være vanskelig å få tak i. Det er flere som ikke har telefon, så det kan gå en stund mellom hver gang vi får avtalt å sees, men jeg er for eksempel sammen med Kjell Gunnar akkurat nå, sier han. 

Fikk gave I forrige uke møtte han også Svein, som da hadde med en overraskelse til ham. En klokke til Petters datter. 

«Til vesle Ingrid. Takk for at jeg fikk låne den snille pappaen din. Hilsen Svein», hadde han skrevet på et kort, som Nyquist har delt et bilde av på sin Instagram-profil. 

- Det er så sterkt og sier så mye om ham. Det er det som overrasket meg mest med miljøet på gata - den varmen og kjærligheten som finnes der. De deler på det lille de har, sier han. 

En av situasjonene han husker spesielt godt fra livet på gata er da han satt og tigget på Karl Johan den første dagen. I løpet av halvannen time hadde han fått inn 62 kroner. 42 av kronene kom fra en =Oslo-selger. 

- Jeg tenkte at dette kunne jeg jo ikke ta imot. Jeg fikk tak i henne etterpå og fotalte om prosjektet mitt. Da sa hun bare «ja, men da trenger du jo pengene like mye som meg nå», sier han. 

Invitert til Stortinget Nyquist ønsker å fortsette å jobbe med samme tematikk og håper å kunne bidra med det han har erfart, selv om han ikke er fagperson. Denne måneden er han invitert til et møte i Stortinget for å snakke om tematikken. 

- Det er mange som sitter på mer kunnskap enn meg, men jeg håper noe av det jeg kan fortelle og formidle kan få folk til å tenke annerledes. Jeg tenker at det er mye som kan gjøres med ruspolitikken for at hverdagen kan bli bedre for dem på gata. De bør involveres mer i beslutningene, sier han. 

Han er glad for at serien har truffet det norske folk. Han mener det viser at man ikke trenger noe særlig mer enn et lite kamera og en ekte og ærlig formidling, for å kunne fortelle en god historie. Allerede har han flere relaterte tv-prosjekter på gang, som også er i samarbeid med Teddy TV og TV 2. 

- Det er ting på gang, men jeg kan ikke si så mye om det enda, sier han. 


Kommunikasjonssjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, bekrefter til Dagbladet at de jobber med nye prosjekter med Nyquist. 

- Vi vil vente med mer informasjon om disse prosjektene til etter siste episode er sendt av «Petter uteligger», sier han. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media