Beksvart og hjerteskjærende

Eksistensiell realisme fra grusomhetene i Hviterussland under annen verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hvor mye er livet verd? Døden gir ingen æresbevisninger og takksigelser. Finnes det noen mening i å dø en heltemodig død, når døden utsletter alt? Er ikke meningen med livet, livet selv det å overleve for enhver pris?

Disse spørsmålene var helt sentrale i den hviterussiske forfatteren Vasil Bykaws forfatterskap. Og de ble stilt i forbindelse med de mange ekstreme situasjonene under annen verdenskrig.

Vasil Bukaw slo gjennom som forfatter på begynnelsen av 1960-åra, og viet hele sitt forfatterskap til det som i sovjetisk terminologi ble kalt «Den store fedrelandskrigen». Den hviterussiske sovjetrepublikken var av de landene som ble aller hardest rammet. Hele landsbyer ble utslettet, og hovedstaden Minsk jevnet med jorda. Republikken mistet bortimot en tredjedel av befolkningen, og den store andel hviterussiske jøder ble nesten totalt utryddet.

I «Sotnikaw» følger vi to offiserer. Den enkle bondesønnen og handlingsmennesket Rybak; dyktig, hurtig, pragmatisk og heltemodig på sin måte. Og den mer noble velutdannede Sotnikaw, reflektert, uselvisk og stolt. De to kjemper som partisaner mot de tyske nazistene. Men den bitreste kampen er mot deres egne, de nasjonale quislingene, kalt polizeier. Dem var det svært mange av i Hviterussland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer