Du leser nå Dagbladet Pluss

Beksvart roman om ofrene for Kinas ettbarnspolitikk

Ma Jian skriver med et smittende raseri.

20111118, OSLO. Ma Jian, kinesisk forfatter i oslo på litteraturhuset. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
20111118, OSLO. Ma Jian, kinesisk forfatter i oslo på litteraturhuset. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

ANMELDELSE: I de mest dystopiske skildringen av dagens Kina beskrives ofte et land som har fått det verste av to verdener — i krysningspunktet mellom gammel, lammende kultur og den moderne teknologiens forurensende avfall.

I Ma Jians nye roman, «Den mørke veien», skildres begge deler med så detaljert naturalisme at lesningen nesten blir en prøvelse. Det er en beksvart roman. Hadde det ikke vært for Ma Jians litterære klo og for hans hang til dokumentarisme, ville det vært lett å avskrive boka som en politisk pamflett over alt som er galt og vondt i Kina. Men Ma Jian vet hva han skriver om, og han gjør det med et raseri som er ganske smittende.

I eksil

Ma Jian er blitt eksilforfatter; hans bøker utkommer ikke i Kina. Han er for øyeblikket bosatt i England, men har inntil ganske nylig kunnet bevege seg relativt fritt omkring i hjemlandet. I 2009 reiste han rundt i det indre av Kina og intervjuet kvinner som var blitt utsatt for tvangsabort og ufrivillig sterilisering, altså ofre for den såkalte ettbarnspolitikken.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

1 MÅNED*

Få med lørdagsavisa

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

*Tilbudet gjelder abonnement på Dagbladet Pluss og Dagbladet Helgeavis. Abonnementet fornyes automatisk etter tilbudsperioden (165 kr/mnd). Prisen ved fornyelse er inkl. 33% rabatt på begge abonnementene, fordelt på Dagbladet Pluss (66 kr/mnd) og Helgeavisa (139 kr/mnd) så lenge man har begge abonnementene. Det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED**

PRØVETILBUD

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

**Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/mnd) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Tilbudet inkluderer papirutgaven av Dagbladet med Magasinet levert hjem hver lørdag. Abonnementet fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden (Totalt 165 kr/mnd, fordelt på Dagbladet Pluss 66 kr/mnd og Helgeavisa 99 kr/mnd)
  • ** Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (99/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.