Beksvart satire over mann og klode i fritt fall

Skremmende intelligent vidd.

INTELLIGENT HUMOR: McEwan har en fantastisk evne til å kombinere erkebritisk vidd med kompleksitet, skriver anmelderen. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INTELLIGENT HUMOR: McEwan har en fantastisk evne til å kombinere erkebritisk vidd med kompleksitet, skriver anmelderen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: «Han var av den type menn - litt usjarmerende, ofte skallede, korte, tykke, flinke - som hadde en uforklarlig tiltrekningskraft på visse vakre kvinner. I hvert fall trodde han det selv, og tilsynelatende ble det slik ved å tenke det. Og det hjalp at enkelte kvinner mente han var et geni som måtte reddes». Det er få som kan si så mye ved så enkle og drepende karakteristikker som Ian McEwan:

Året er 2000. Mannen heter Michael Beard. Tjue år tidligere fikk han Nobelprisen i fysikk for det som blir kalt «Beard-Einstein teorien». En teori som åpner for bruk av sollys som energikilde; der «hans lille farkost av et talent, nærmest en trehjulsykkel, hadde hengt seg på det store vogntoget til et verdenshistorisk geni».

Kriminalsak Etter Nobelprisen har Beard levd av Stockholms magiske pulver. Han reiser rundt og holder halvhjertede foredrag, mens han helhjertet går inn for å nedlegge flest mulig kvinner. Han leder et forskningssenter i Reading, som jobber med å utvinne energikilder. Da vi møter han er han mest opptatt av sin femte kones forhold til rørleggeren. Det skal bringe ham inn i en kriminalsak, som ikke akkurat styrker hans svake karakter. «Solar» er en satirisk undergangsroman, like skremmende som den er intelligent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer